Publicat: 04/04/2019

“Hui els éssers ens mirem per a saber què som. El tacte és una fórmula nascuda al paradís”.

Amb estos versos del llibre dels Colors de l’Arc Iris, el poeta Joan Climent ens va  demostrar que hi ha una altra manera de passar per la vida amb major compromís i modèstia, amb més delicadesa, humilitat i afecte. Ell ens ensenyà a tots cóm es pot ser hui un ciutadà honrat sense deixar de ser, «persona».

Pasqual Molina Faus, Fill Predilecte de Gandia 1 | Diana MorantAmic Pasqual Molina, tu has aprés molt bé la lliçó del teu admiradíssim amic, perquè ens demostres cada dia que hi ha una altra manera de passar per la vida: mirant-nos als ulls, descobrint allò que vertaderament importa i implicant-te amb tota l’ànima.

Hui, totes i tots els que estem ací, ens mirem en tu i ens emocionem. Les persones ens commovem quan a algú que estimem li passa alguna cosa bona, i amic Pasqual, ser FILL PREDILECTE DE GANDIA és un honor i un reconeixement de tota una ciutat que no s’atorga perquè sí ni a qualsevol. Este privilegi és per a tu, per com eres, per allò que has fet i per com t’has comportat amb el nostre veïnat i teixit social.

Pasqual Molina Faus, Fill Predilecte de Gandia 1 | Diana MorantTu ja saps de què va açò. Has estat convidat als nomenaments dels teus predecessors: Josep Piera, l’any 2010; José Lloret, Ignasi Mora i el pare Puig, l’any 2015, i Reme Lloret, fa dos anys. I també vas estar en el nomenament de FILL ADOPTIU de JOAN CLIMENT l’any 2001. Per tant, coneixes de primera mà el que suposa que la teua ciutat t’atorgue la màxima condecoració.

Quan ens va arribar la proposta de la doctora Ana Lluch, reconeguda i pre stigiosa oncòloga que està estretament vinculada a Gandia, a la que vull agrair que ens acompanye esta nit ací, no va haver cap dubte.

 

Més encara, la ciutat feia anys que tenia eixe deute amb tu, Pasqual, per l’enorme petjada i la impagable contribució altruista i desinteressada que, any rere any, has fet i fas a esta la nostra benvolguda ciutat.

Feta la proposta, la decisió va ser unànime per part de tota la Corporació Municipal.

TRAJECTÒRIA VITAL I PROFESSIONAL

Pasqual Molina, com s’ha dit, va nàixer a Gandia en 1951, al barri del Raval, però prompte la seua família es va mudar al de Corea, on han estat sempre les seues arrels. Va estudiar als col·legis Carmelites i Escola Pia. A partir d’ací començà una trajectòria professional molt ampla, carregada d’èxits i reconeixements.

En 1979 va obtindre per oposició la plaça d’especialista en Cirurgia General i Digestiva a l’hospital Francesc de Borja. Des d’aleshores ja no ha parat de treballar al seu camp especialitzat. Va fundar la Unitat de Patologia Mamària de Gandia, de la qual es director des de fa 40 anys així com el centre de Senodiagnòstic. És soci fundador de la Societat Espanyola de Senologia i Patologia Mamària, i de MANOSMED, l’organisme internacional per al control de qualitat de les actuacions mèdiques i científiques sobre la mama.

Pasqual Molina Faus, Fill Predilecte de Gandia 3 | Diana Morant

El seu treball com a doctor l’ha compaginat amb la docència. Ha sigut professor de cirurgia a la Facultat de Medicina de València i professor de Medicina Esportiva de l’Escola Nacional d’Entrenadors de Futbol Juvenil, entre d’altres.

Un currículum impressionant que s’ha conformat durant dècades. Ell és així, incansable, apassionat amb tot allò que fa i molt compromés.

ENAMORAT DE LA SEUA CIUTAT

Però Pasqual Molina no és sols un doctor de prestigi. És un ENAMORAT DE GANDIA, i a més de tindre el privilegi de poder desenvolupar la seua carrera professional en esta ciutat, la seua, sempre ha buscat temps per participar i promoure activitats culturals en ella.

Ara ha arribat el moment de fer-li l’homenatge que li pertoca. I ser nomenat Fill Predilecte de Gandia crec que és el millor reconeixement que li podem fer com a ciutat amable i agraïda que som.

Pasqual Molina Faus, Fill Predilecte de Gandia 5 | Diana Morant

Perquè encara que semble molt típic, Gandia no seria el mateix sense tu, amic Pasqual. No seria el mateix sense eixes persones que furten hores al rellotge per ajudar, per traure endavant projectes, per fer gran la cultura, la festa, les tradicions… persones que sou tan importants per a la ciutat, com la ciutat ho és per a vosaltres.

Per això, no és casual que al llarg de tota la teua trajectòria hages rebut nombroses condecoracions i distincions, a les quals se suma ara el nomenament de Fill Predilecte de Gandia que jo tinc l’enorme privilegi de fer efectiu.

Conserva este instant, cada paraula, cada gest. D’aquesta manera, quan tornes la vista enrere, el dia de hui regressarà. I t’emocionaràs. Al cap i a la fi, això és el que significa RECORDAR: del llatí ‘re-cordis’: tornar a passar pel cor.

FELICITATS. Gràcies, de tot cor, amic Pasqual.


Parlament a l’acte de nomenament de Pasqual Molina Faus com a Fill Predilecte de Gandia. 03/04/2019

blog En Portada