Publicat: 29/07/2016

Estem d’enhorabona. La nostra ciutat ha estat una de les nou ciutats espanyoles escollides enguany per a rebre la distinció de “Ciutat de la Ciència i la Innovació”, un reconeixement que atorga la Secretaria d’Estat d’Investigació, Desenvolupament i Innovació del Ministeri d’Economia i Competitivitat del Govern d’Espanya.

Amb aquesta distinció, Gandia passa a formar part de la coneguda com Xarxa Innpulso, de la qual formen part 62 municipis. El reconeixement ens arriba després que Gandia haja presentat el projecte al Ministeri i que aquest li haja donat el vist i plau com a mereixedor d’una distinció que té una durada de tres anys que després es poden renovar si la ciutat compleix els requisits per a seguir formant part d’aquesta xarxa.

Arribats a aquest punt, vull aprofitar per agrair públicament el paper del personal tècnic de l’Ajuntament de Gandia que es va posar les piles per tal de presentar un projecte al Ministeri que, finalment, ha aconseguit l’èxit desitjat. Ací de fet ens acompanyen la regidora de Polítiques Econòmiques i d’Innovació, Alicia Izquierdo, i el seu cap de departament, Carlos Marco, qui ha coordinat l’elaboració d’aquest projecte.

També vull agrair, com no, a Pep Pastor, representant del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València, el nostre millor aliat en matèria d‘innovació i investigació que, com de costum, es va posar a la nostra disposició per tal de col·laborar estretament amb nosaltres en l’elaboració del projecte. Aquest és, sens dubte, un nou pas endavant més en la necessària i sempre fructífera relació entre l’Ajuntament de Gandia i la Universitat. Volem aprofitar al màxim el plus que li suposa a una ciutat com la nostra ser ciutat universitària, i amb col·laboracions com aquesta, paga la pena seguir les magnífiques relacions entre dues institucions que quan més s’entenen, millor li va a Gandia.

‘Ciutat de la Ciència i la Innovació’A partir d’ara, tal i com imaginareu, encetem un nou camí il·lusionant i amb moltes, moltíssimes ganes de treballar. Rebre el reconeixement de Ciutat Innovadora no és cap diploma honorífic que es pose a la pared i ja està. Cal un esforç considerable i un treball constant per tal d’anar renovant la pertinença a la xarxa i, sobretot i més important, anar consolidant la nostra ciutat com una ciutat capdavantera en ciència i innovació.

GRAN OPORTUNITAT PER A GANDIA. UN PROJECTE DE CIUTAT

La Xarxa Innpulso que ara integrem, ens ofereix una plataforma estratègica que ens ajudarà a potenciar la innovació en la nostra ciutat. La seua existència es remunta a l’any 2010 i consisteix en un fòrum de contacte permanent per a compartir recursos i informació entre les ciutats membres, que tenim per objectiu definir les polítiques locals innovadores i potenciar la cooperació públic-privada en aquesta línia.

De fet, també cal que agraïm la col·laboració de fins a 26 entitats privades, tant empreses com associacions d’empreses, que van manifestar per escrit el seu suport a la candidatura de Gandia com a Ciutat de la Ciència i de la Innovació. Perquè aquest projecte no s’entén sense la col·laboració no només de la Universitat, sinó també de les empreses de Gandia i de la comarca de la Safor, agents que millor poden aprofitar aquesta ocasió juntament amb l’administració local. Per això, en nom del govern i de tota la ciutat, els agraïm el seu suport i esperem poder seguir comptant amb la seua col·laboració a partir d’ara, per tal de, junts, aconseguir que Gandia siga un exemple a seguir en un camp tan important hui en dia com és el de l’I+D+i.

EN QUÈ CONSISTEIX EL PROJECTE QUE HA PRESENTAT GANDIA?

El projecte de la candidatura el que ve a resumir és la situació socioeconòmica de la ciutat, destacant quins són els principals motors econòmics de la ciutat i de l’entorn de la comarca. Parla de la importància que per a Gandia tenen el Turisme i el Comerç i quines són les seues principals característiques, i parla també dels agents que integren el dia a dia en la gestió de la innovació i la promoció empresarial, on destaquen l’Ajuntament de Gandia des del seu departament de Polítiques Econòmiques i d’Innovació, l’Urbalab, les Universitats (el CampUs de la UPV, el Centre Internacional de la Universitat de València), el Viver d’empreses de la Cámara de Comercio de València, associacions empresarials com FAES, entitats que depenen de la UPV i que treballen específicament en aquesta matèria, com el Instituto IDEAS o el Centro de Emprendedores.

blog