Este segon Debat de l’Estat de la Ciutat que fem a Gandia és un exemple del canvi d’època que estem vivint al carrer. Hem trencat amb el passat: ens hem allunyat de la mentida, de l’opacitat, del silenci i de la manipulació. I tot això, per reactivar este nou període polític establert a la nostra ciutat basat en la llum, en la transparència, en l’entesa entre els diferents partits i ideologies; en la responsabilitat; i en la decència.
Este Ple s’emmarca dins de l’Ordenança de Transparència que ha impulsat el nostre govern obert per primera vegada a la nostra ciutat. I en ell, per descomptat, tornen a tindre veu tots els partits polítics amb representació municipal a l’Ajuntament de Gandia.
Ho tenim clar: l’essència de la democràcia és el diàleg i el respecte. El diàleg obri la ment, mentre que l’obcecació la tanca. I el respecte és una obligació en la política. Respectar a qui pensa diferent, és respectar les regles del joc democràtic.
Churchill va dir que “valor és allò que es necessita per alçar-se i parlar, però també és allò que es requerix per a asseure’s i escoltar”, la qual cosa és absolutament imprescindible entre companys i adversaris.
Ací a Gandia, tornem a desenvolupar la cultura dels pactes, dels consensos; perquè si els governants no ens entenem i no som capaços d’arribar a acords, mai podrà avançar una ciutat.
L’acord gratifica, mentre que la imposició, debilita. Ho vaig dir el 15 de juny de l’any passat, en el meu segon discurs d’investidura com alcaldessa. Allí vaig recalcar que els nous temps ens diuen que les majories no es guanyen, s’acorden. La pluralitat i les exigències ètiques ens porten pel camí de la revisió dels acords i a centrar molts esforços en la rendició de comptes davant de la ciutadania i de nosaltres mateixos.
Eixe dia (el 15 de juny de 2019) a Gandia vam fer història. Per primera vegada, sumàvem amb el Pacte del Serpis un total de 15 regidores i regidors en el govern més ampli constituït a la nostra ciutat i, a més, conformat per dues forces progressistes: PSPV-PSOE I Compromís Més Gandia Unida.
Hem conformat un bon govern, un bon govern cohesionat, de progrés i marcat per valors, com ara la participació d’homes i dones, la legalitat, l’equitat, l’eficàcia, l’eficiència, el respecte per la nostra ciutat i el nostre entorn, i la sensibilitat. Insistisc en estos valors perquè tota política ha d’assentar-se en conviccions.
Aristòtil va afirmar que “un Estat sempre estarà millor governat per una bona persona abans que per una bona llei”, i jo vos assegure que el bon govern de Gandia està conformat per bones persones, amb moltes ganes de treballar per la ciutat.
Però també hem millorat i consolidat els recursos amb els quals compta l’oposició, perquè creiem en el poder i el contrapoder. Perquè creiem en la democràcia. I perquè ja ho hem demostrat: tots no som igual, ni governem igual.
I ara, en tan sols vuit mesos, ja podem dir que hem passat de la legislatura de la recuperació econòmica a la de la generació d’oportunitats. Oportunitats per a la ciutadania i per a les empreses.
Després d’acabar amb les falses promeses, el despotisme, el nepotisme i els vicis que van sufocar la vida política a la nostra ciutat, els governants i la ciutadania vam recuperar la reputació (som la primera Capital Cultural Valenciana, Ciutat de la Ciència i la Innovació; anem a formar part de la Xarxa Espanyola de Ciutats Intel·ligents i Ciutats Amigables de la Infància) i vam fer un esforç molt gran per tal de sanejar els comptes.
Hem pagat a tots els proveïdors i hem tancat IPG. I ho hem fet després de recuperar les relacions institucionals amb altres administracions, empreses i institucions que ja no confiaven en Gandia. Gràcies a una bona gestió, coherent i seriosa, i a la comprensió dels gandians i les gandianes (que han sabut entendre els problemes i afrontar-los), hem aconseguit oxigenar les arques públiques. I això ens hi ha permet millorar la vida de les persones, millorar els serveis de la ciutat i encetar molts projectes necessaris i il·lusionants.
Tots els indicadors econòmics ens diuen que estem molt millor que quan vam entrar a governar:
-Hem reduït el deute en 74 milions d’euros.
-Hem reduït el Període Mitjà de Pagament a 18,7 dies (quan en 2015 va arribar a estar en més de 400 dies a conseqüència de les factures extra-pressupostàries).
-I hi ha 2.200 persones més treballant.
Tot i que tardarem tres legislatures en tornar a la situació d’abans del PP, és ben cert que en cinc anys hem normalitzat les arques municipals. Prova d’això són els pressupostos de 2020 que presentarem al Ple de l’Ajuntament després que el Ministeri d’Hisenda ens haja donat el vistiplau per quint any consecutiu. Uns comptes legals i reals que ens parlen de les nostres prioritats. Amb estos comptes, continuem creixent i caminant cap al futur; alineats amb l’Agenda 2030 aprovada per l’ONU, assolint de forma transversal i concreta cadascun dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible.
Hem encetat la legislatura de l’esport i la legislatura del bot tecnològic; la legislatura de la innovació. I una legislatura revolucionària en infraestructures públiques, on avançaran projectes molt reivindicats, com l’Edificant, el Palau de Justícia, el Complex Sociosanitari de Roís de Corella (la setmana passada el Ple del Consell va aprovar la licitació amb un pressupost de més de 18 milions d’euros); la recuperació de l’edifici de Correus per a usos culturals i educatius; i la rehabilitació de vivendes i d’espais urbans (ARRUR). Estem posant també la nostra mirada en la política d’habitatge perquè tot el món té el dret a una vivenda digna.
El pressupost d’enguany és de 86 milions d’euros, però si sumen les inversions externes podem dir perfectament que a Gandia es gestionaran al voltant de 140 milions d’euros. Este govern acabarà 2020 amb almenys 80 milions d’euros de deute menys del que va rebre (un 23% menys des que estem governant). I a conseqüència de la millora econòmica, confiem en la flexibilització de les condicions fiscals del Pla d’Ajust i en l’aprovació de noves línies d’estabilitat econòmica com la que va aprovar el Ministeri en març de 2019, i que ha permés rebaixar en quasi 2 milions d’euros el capítol d’interessos.
Açò ens permetrà continuar baixant l’IBI (un impost que ha anat abaixant per compensar les pujades cadastrals). De fet, estem pendents d’una reunió amb el Ministeri d’Hisenda a Madrid. Clar que hem fet un gir de 180 graus en la manera de fer política. Un gir en la gestió econòmica, un gir en les polítiques socials, un gir en la manera d’entendre la ciutat i la seua cultura, un gir en la marca Gandia i, sobretot, un gir en ètica i en valors: els nostres pilars fonamentals. En definitiva, el gir necessari i urgent que calia fer.
Gandia ha tirat endavant, amb humilitat, sensatesa i honradesa. Sense crispació. Gandia ha tornat a brillar i a ser un espill on molts municipis es miren. Gandia és ja una ciutat de prestigi.
Discurs íntegre del Debat de l’Estat de la Ciutat
Gandia funciona. Està en marxa. Cada vegada arriben més inversions. Cada vegada més empreses estan ampliant els seus negocis i s’estan implantant a la nostra ciutat. Les nostres relacions amb les universitats és excel·lents. I continuarem mantenint el diàleg amb altres administracions per tal que arriben més projectes a Gandia i que s’acceleren els que estan sobre la taula. I continuarem treballant de valent per continuar arreglant-ho, amb dignitat. I si seguim així, pel mateix camí, vos assegure que esta legislatura serà molt esperançadora i il·lusionant per a la nostra ciutat, on molts dels anhels de la ciutadania es veuran complits. I eixa tasca és compartida per tots els qui hem sigut escollits per la ciutadania per a representar-los en este privilegi de la gestió pública municipal.
Resum del discurs del Debat de l’Estat de la Ciutat 2020