Publicat: 31/10/2018

Ja sabeu que la presentació de l’Agenda-Quadern del Col·lectiu Obertament és un acte al qual sempre m’agrada acompanyar-vos, perquè gaudix gratament d’ell i estic molt a gust entre tots vosaltres. I més enguany que esteu celebrant els vostres primers 15 anys de presència pública en la nostra societat. Un període de temps on heu ajudat a trencar molts estereotips. 

Ja porteu “15 anys parint bogeries”, com bé diu el vostre lema de celebració. En definitiva, fa 15 anys que esteu facilitant la inclusió de les persones que tenen problemes de salut mental.

Per a poder parlar de com va nàixer la vostra associació, ens hauríem de remuntar als anys huitanta del segle passat perquè es puga comprendre d’on veniu i com heu evolucionat. Fa més de 30 anys, vam assistir a la despoblació dels hospitals psiquiàtrics a la Comunitat Valenciana, amb el de Bétera com a cas més paradigmàtic. També vam assistir a un major nivell d’interés públic i de preocupació professional dirigida a la salut mental.

Per tant, la recuperació va ser el nou model de la rehabilitació psiquiàtrica. La recuperació és un procés únic de canvi d’actituds, valors, sentiments, metes, habilitats i rols d’una persona. Es tracta d’una manera de desenvolupar una vida satisfactòria, amb esperança i aportacions personals. Fins i tot, amb les limitacions causades per la malaltia mental.

15 ANYS DONANT-LI VALOR A L’ART I A LA CULTURA

En concret, vosaltres utilitzeu l’art i la cultura com a eines d’integració; així com generadores de diàleg, coneixement i enriquiment personal i comunitari. I, seguint este model de recuperació, naix el projecte Obertament, el qual suposa tota una proposta valenta i decidida de creativitat i acció social. El vostre col·lectiu és una de les primeres associacions a Espanya que està formada únicament de persones afectades per una malaltia mental, i que utilitza diferents expressions artístiques com a element integrador i d’acció social.

La vostra història comença l’any 2000 proposant un taller de creativitat i rehabilitació, dins del servei de Salut Mental de l’hospital comarcal Francesc de Borja. Un projecte d’animació i mobilització amb un grup de pacients amb trastorn mental greu de llarga evolució. Des d’un principi vau tindre clar que s’havia de donar la paraula a les persones que patixen un trastorn mental, treballant fora de l’àmbit sanitari, en un espai adient per a la creació i la interrelació. Vau ser, en este sentit, uns autèntics “revolucionaris”. Així, altres col·lectius han seguit el vostre camí i el vostre exemple.

D’altra banda, la gent de Gandia i de la comarca de la Safor pot sentir-se orgullosa de tindre un dels pocs col·lectius precursors en l’àmbit mundial d’artistes outsiders (art realitzat fora dels àmbits oficials o acadèmics habituals). Ara és una cosa que està de moda, però no era així en l’any 2003, quan vau “eixir de l’armari” i vau mostrar per primera vegada al públic les vostres meravelloses obres d’art.

El nivell de benestar i qualitat de vida d’una ciutat es mesura en les oportunitats que tenen les persones que patixen, per a poder superar la seua situació i recuperar-se. Esta és la principal tasca del Col·lectiu Obertament: la d’acollir a persones amb patiment mental d’igual a igual, des de l’experiència pròpia, i superar-se junts mitjançant l’expressió artística.

EXPOSICIÓ D’ART OUTSIDER

Per celebrar estos 15 anys de vida d’Obertament, res millor que presentar les vostres creacions més destacades en una exposició d’art outsider que tindrà lloc del 15 de novembre al 9 de desembre, i la qual es constituirà com a biennal: la Biennal Lluït_Art. En esta primera edició es comptarà amb artistes internacionals vinguts del Japó, Estats Units, Austràlia o Europa.  A més, es reuniran alguns dels millors professionals de l’art outsider en una jornada de creativitat i recuperació que se celebrarà en el Teatre del Raval el pròxim 30 de novembre.

Des que vau començar a caminar, heu fet un esforç admirable perquè la tolerància i el respecte cap a vosaltres siguen una realitat. Així, moltes persones que han passat per la vostra associació hui poden tindre el seu propi projecte de vida i ser independents. Per això, vos anime a totes i tots els que formeu part d’esta gran família que és Obertament continueu treballant perquè la nostra societat avance, però sense deixar-se a ningú al darrere.

AGENDA SOLIDÀRIA I CREATIVA

La vostra associació, a banda de l’interessant centre de teràpies creatives, compta amb un projecte editorial per a publicar any rere any la vostra Agenda, la qual constituïx un pas més en eixe procés d’autonomia personal i creació que demostra a la societat que amb ganes, esforç i imaginació es pot traure al mercat un producte de qualitat, estigues en la condició personal que estigues.

Esta Agenda-Quadern, que s’edita des de 2006, s’ha convertit en tot un referent per la seua originalitat i personalitat, i el seu disseny cuidat. La vostra Agenda és tot un espai per a cultivar capacitats insospitades que incidixen precisament en el que no és comú però sí necessari hui: la creativitat i el “dret a la bogeria” com a una expressió humana singular.

Enhorabona al Col·lectiu Obertament per créixer creant i per contribuir a canviar la mentalitat de la gent, que moltes vegades no valorem com es mereixen les vostres capacitats. Moltes gràcies per ser com sou, per obrir-nos la ment i per tornar-nos, un any més, bojos!


Intervenció en la presentació de l’agenda-quadern 2019 del Col·lectiu Obertament.
(30 d’octubre de 2018 – Casa de la Marquesa)

En Portada