Publicat: 20/06/2018

L’any 2001 les Nacions Unides van declarar el 20 de juny com Dia Mundial de les Persones Refugiades, amb l’objectiu de treure de l’oblit la dramàtica situació que viuen al món milions de persones desplaçades forçosament, sol·licitants d’asil i apàtrides. En l’actualitat presenciem els nivells de desplaçament més alts que s’han enregistrat: 65,6 milions de persones en tot el món s’han vist obligades a fugir de les seues cases. I d’esta xifra escandalosa, 22,5 milions són persones refugiades, la meitat d’elles menors de 18 anys.

Gandia, que sempre ha sigut una ciutat amb humanitat, oberta, solidària, hospitalària, i acollidora, sempre els ha donat la mà i els ha obert les seues portes per garantir-les una estada digna en uns moments difícils per a ells. La solidaritat sempre comença al costat d’un mateix: a les cases, a les places, a les ciutats, als col·legis, als carrers. Per això, hem volgut sumar-nos hui al Dia Mundial de les Persones Refugiades amb la lectura del manifest i les activitats teatrals i infantils. Perquè volem visibilitzar a les persones refugiades, volem que sempre reben un tracte digne en la societat i volem apropar esta realitat a tota la ciutadania.

Fa un parell d’anys a Gandia es va constituir el moviment Refugiats Benvinguts Gandia per a donar suport als refugiats sirians, que va ser tot un exemple de solidaritat per a moltes ciutats. En aquell moment, este moviment juntament amb l’Associació Esportiu-Cultural de Bombers van distribuir 15 tones de material que es va recollir en la Safor per al camp d’Idomeni.

València ha donat una lliçó al món de solidaritat i humanitat amb l’Aquarius. I Gandia, una vegada més, no es fica de costat. Fa uns dies, l’Ajuntament va convocar una reunió amb les entitats socials de la ciutat per tal d’abordar la possible arribada de persones migrades a bord de l’Aquarius, així com coordinar tant les necessitats i la solidaritat, com les campanyes per fer pedagogia davant les tragèdies humanitàries i els drets fonamentals de les persones.

Foto: MÒNICA TORRES (EL PAÍS)

Principalment ho estem fent amb l’Assemblea Local de Creu Roja, que gestiona l’assistència a persones refugiades a la nostra ciutat, i també Cáritas, que està dins del protocol de persones refugiades de la Generalitat Valenciana. Com vam anunciar, l’Ajuntament posarà a disposició de les persones de l’Aquarius dues vivendes cedides i públiques per si finalment vingueren a la nostra ciutat. Així que a Gandia sempre direm que els refugiats ací són benvinguts.

En Portada