Publicat: 24/03/2017

Gandia és pionera i se situa a l’avantguarda de la Comunitat Valenciana i també d’Espanya en matèria de tractament i gestió de l’aigua potable. Ja en 2006 vam ser el primer municipi amb plantes desnitrificadores de tot el país. Amb el simple de fer rodar l’aixeta, a Gandia tenim disponible per a beure una aigua d’excel·lent qualitat. Això és fruit del treball incessant durant els últims cent anys de Global Omnium-Aguas de Valencia, que s’han encarregat al llarg de tot aquest temps de la gestió del cicle integral del recurs hídric de Gandia.

DONAR A CONÉIXER L’ESFORÇ FET I CONSCIENCIAR

Tot aquest esforç ha de donar-se a conéixer. Els nostres veïns han de ser conscients que l’aigua que consumeixen és de les millors del territori, i també que han de controlar i racionalitzar el seu consum.

Inauguració de l'exposició 'Gandia, fets d'aigua'

L’exposició ‘Gandia, fets d’aigua’, que hem inaugurat amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua, enllaça perfectament amb eixa necessitat de millorar en la comunicació amb la ciutadania i aconseguir més conscienciació sobre la qualitat del recurs hídric. La iniciativa de popularitzar la gestió del cicle integral de l’aigua, explicant als ciutadans tot el seu procés, les inversions realitzades i el resultat de tot el treball, és una magnífica i, alhora, necessària proposta.

APOSTA PER LA XARXA MUNICIPAL D’AIGUA POTABLE

A Gandia, ja fa més d’una dècada, el consistori va decidir apostar per la xarxa municipal d’aigua potable. La prova és que, des d’aleshores, hem destinat més de 25 milions d’euros a millorar el recurs hídric. Per a nosaltres, és una prioritat, perquè considerem que una ciutat amable com la nostra ha de comprometre’s amb la sostenibilitat i amb l’ús responsable de l’aigua.

diana morant alcaldesa gandia l'exposició 'Gandia, fets d'aigua'

Si fa anys el recurs hídric ja era bo, i ja es podia beure directament de l’aixeta, ara és encara millor, com millor és, també, el seu sabor. De fet, des de la construcció de les plantes Ull del Bou i la Falconera, l’Ajuntament utilitza aigua de Gandia embotellada per a cobrir les necessitats del dia a dia del consistori. Un luxe a l’abast de molt poques ciutats i a un preu raonable i competitiu.

INVERSIONS I COL·LABORACIÓ PUBLICOPRIVADA

Quan fa quatre mesos, vam visitar la planta potabilitzadora d’Ull de Bou, anunciàrem un altre pas endavant: una inversió de quasi 2 milions d’euros per a instal·lar sistemes de filtració en aquestes dues plantes. Això ha permés eliminar els herbicides i compostos orgànics que contaminen l’aigua. I tot això sense que li coste al ciutadà ni un cèntim d’euro més en el rebut de l’aigua potable.

Visita a la planta potabilitzadora d'Ull de Bou
Visita a la planta potabilitzadora d’Ull de Bou fa uns mesos

Després de quatre anys sense cap inversió, vam decidir que Gandia havia de tornar a apostar per la millora del cicle de l’aigua i per la seua optimització. El meu equip de govern, des del principi, ha considerat la importància de la col·laboració publicoprivada en els projectes de ciutat. I no pararem: les mesures que estem impulsant i aquelles que tenim programades a mitjà termini van encaminades a fer de Gandia un referent de ciutat saludable, també en matèria de l’aigua.

Durant aquesta legislatura, treballarem en el Pla de Drenatge de la Platja, la zona més inundable del nostre municipi. Si tot va bé, tindrem noves infraestructures i farem actuacions que milloraran la qualitat de vida dels nostres veïns de la platja.

CONSERVEM LA VIDA

L’explorador i investigador Jacques Cousteau va dir que les persones, de vegades, “obliden que el cicle de l’aigua i el cicle de la vida són un mateix”. A Gandia, per sort, fa molts anys que es van posar les bases per a apreciar, valorar i no oblidar-nos mai d’un dels recursos naturals més importants que tenim. Perquè quan conservem l’aigua, conservem la vida.

blog