Publicat: 02/11/2015

A pesar de les fortes pluges, no podíem imaginar millor inici de setmana que el que hem tingut. Si ahir despertàvem amb la bona notícia dels pressupostos de la Generalitat Valenciana, que inclouen inversions en Sanitat, Vivenda i Patrimoni per a la nostra ciutat, hui ha estat la Diputació qui ens ha donat l’alegria. I és que ens han aprovat els 45 projectes que vam presentar per a portar a terme amb l’ajuda de 2,7 milions d’euros que ens arribarà des de l’ens provincial.

Com vos deia, ahir el periòdic Levante-EMV avançava que els pressupostos de la Generalitat Valenciana premiaven Gandia incorporant partides pressupostàries en matèria de Patrimoni (Rehabilitació del Palau Ducal dels Borja), de Vivenda (els 1,7 milions signats la setmana passada per a Simancas) i Sanitat (finalització del nou Hospital i inici de les actuacions en l’antic Hospital). LEVANTE 01/11/2015 Des del govern de Gandia no podem estar més que satisfets amb aquesta darrera notícia.

Va ser el nostre compromís en campanya electoral i, ja com a govern, va rebre el suport del President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig. Roís de Corella recuperarà l’activitat amb un projecte sanitari públic en l’espai on hui es troba l’edifici de l’antic Hospital Francesc de Borja.

L’aposta de la Generalitat per aquest projecte és tal que, malgrat la situació econòmica de la Conselleria, malgrat les innumerables necessitats del nou mapa sanitari, i malgrat que el PP encara va deixar per pagar part de les obres del nou Hospital (3 milions pagarem a 2016), la consellera Carmen Montón ha destinat una partida pressupostària per al futur centre sanitari de Roís de Corella. Són pocs diners, 150.000 euros, però és un primer pas i la demostració de què el nou Consell aposta per Roís de Corella. Una magnífica notícia.

45 PROJECTES  APROVATS DES DE LA DIPUTACIÓ

Per altra banda tenim els 45 projectes de la Dipu. A l’inici de la nova legislatura, en una de les primeres decisions del nou president provincial, Jorge Rodríguez, es va decidir destinar els 72 milions d’euros de superàvit de l’anterior exercici per a inversions en tots i cadascun dels municipis de la província de València a raó d’una quantitat determinada per cada habitant. Una decisió valenta i que deixa de costat el color polític de cada Ajuntament: tots els valencians, de manera igualitària i justa, rebran una ajuda per a millorar els seus municipis.

Dintre del sistema establert per la Diputació, a Gandia li corresponen 2,7 milions d’euros, que seguint les condicions establertes per l’ens provincial, només podíem invertir en remodelacions o millores d’edificis i espais de propietat municipal i ja existents, quedant exclosa la nova construcció. En un primer moment ens haguera agradat la idea d’escollir els projectes a portar a terme de forma participada i consultant a la ciutadania, però els temps que ha treballat la Diputació han estat molt curts, i hem hagut de treballar amb celeritat. De cara a noves ajudes des de la Diputació, ja he pogut comentar amb els meus companys que estaria bé poder destinar una part important dels diners a despesa corrent, per a poder disposar de més diners per a pagar beques o ajudes que tanta falta fan hui en dia.

Diana Morant Gandia Diputació

Els regidors es van posar mans en l’obra i, des de cara àrea de gestió i cada districte, van elaborar un llistat de necessitats i reivindicacions, les van quantificar econòmicament i vam fer una selecció dels projectes seguint criteris de cost i urgència en la seua execució. Tots ells es van reunir amb col·lectius, associacions i moviments diversos per tal de valorar les necessitats. I finalment vam escollir 45 projectes que tenen impacte en tot el territori gandià i que, de ben segur, afectaran beneficiosament a pràcticament tots els ciutadans de Gandia.

Aquesta era la intenció primera d’aquest govern: destinar els diners a xicotets projectes repartits per tots els barris de Gandia i amb l’objectiu clar de millorar la qualitat de vida dels gandians. Així, només hi ha sis projectes que superen els 100.000 euros de pressupost. La resta: xicotetes inversions que van des d’una coberta en el patí del col·legi Montdúver, fins a la reparació de sistemes de refrigeració en alguns edificis públics, passant per la remodelació de vivendes socials o l’obtenció de hardware per a la xarxa de wifi pública, entre d’altres. I hui hem presentat els 45 projectes, tots ells aprovats i publicats hui al BOPV. Pots consultar ací el 45 projectes.

I una altra informació a tenir en compte. Els projectes que en breu s’adjudicaran es faran segons dos criteris: adjudicació directa i negociat sense publicitat, donat que són projectes que no superen els 200.000 euros. I anem a treballar per a adjudicar-los tots ells a empreses de Gandia i/o la comarca, per tal que aquests diners es queden ací i ajuden a crear treball i economia en la nostra terra.

Com vegeu, es tracta de coses senzilles i que busquen millorar la vida dels gandians. Perquè no és el moment de grans obres ni de grans projectes. És l’hora de pensar bé en què invertim cada cèntim que ens arriba, perquè la situació econòmica de l’Ajuntament és molt delicada i perquè creguem que abans de fer grans actuacions, cal que millorem el que ja tenim.

Vam fiar gran part del futur creixement i millora d’esta ciutat a les administracions superiors. De moment, i en poc més de 100 dies de gestió, tant la Diputació de València com la Generalitat Valenciana, estan donant la talla i també estan pensant primer en les persones. Esta és la línia a seguir. Així, de ben segur que ens anirà bé.

blog