Publicat: 28/03/2016

Encara amb la ressaca fallera, diumenge passat vam despertar amb l’inici d’altra gran cita festivo-cultural de la nostra ciutat: la Setmana Santa. El calendari ha volgut que enguany, Falles i Setmana Santa anaren de la mà, la qual cosa s’ha vist traduïda amb unes agendes apretadíssimes i fent més vida al carrer que mai. I això, amigues i amics, sempre va bé.

Però tot i que la Setmana Santa ha omplit la major part de les nostres agendes, encara hem tingut temps de seguir treballant per gestionar la ciutat. I en aquest sentit, dimecres passat vaig tenir una reunió a València amb el Secretari Autonòmic d’Educació, l’amic Miquel Soler. D’allí vaig arrancar un compromís per treballar de valent en el compliment d’una altra promesa electoral: retornar el caràcter públic a les Escoletes Infantils de Gandia.

Un govern socialista i progressista va posar en marxa la que va ser la major xarxa de centres d’educació infantil pública de la Comunitat Valenciana. I després d’un malson de govern popular que les va privatitzar, tornarà a ser un govern progressista, amb l’ajuda d’un altre del mateix color a la Generalitat Valenciana, qui retorne la situació a la normalitat.10330483_524436021093060_1299152197920601992_n

Apostem per l’educació pública, sí, però volem anar més enllà i ampliar-la al tram infantil (de 0 a 3 anys). I ho volem fer per un motiu, fonamentalment: ajudar a conciliar la vida laboral i familiar. Molts nuclis familiars necessiten tenir als dos pares (pare i mare) treballant per poder treure l’economia domèstica endavant. I quan es tenen fills i filles menuts, la cosa es complica. Els pares volen llocs de garanties per deixar als seus menuts. I les Escoletes, amb caràcter públic, garanteixen el millor servei, les millors professionals i les millors instal·lacions. I així ho entenem a Gandia i a la Conselleria d’Educació. Per això, anem a fer un equip de treball conjunt per marcar el camí a seguir per tal que el proper curs acadèmic 2016-2017, les Escoletes de Gandia puguen tornar a ser públiques.

Així, en menys d’un any, hem aconseguit de la Generalitat Valenciana dues de les grans promeses electorals que vam fer: protegir la platja de l’Auir i retornar el caràcter públic a les Escoletes de Gandia. I en camí en van altres: la reforma i ampliació de l’IES Ausiàs March i el projecte per a l’edifici de l’antic Hospital Francesc de Borja.

Més enllà d’aquesta magnífica notícia, la Setmana Santa ens ha deixat dues imatges per a reflexionar al voltant de la política internacional. Per una banda, la cara més amarga del terrorisme ha tornat a colpejar Europa. Esta vegada a Brussel·les, on cal plorar a mort d’almenys 35 persones innocents. La xacra del terrorisme internacional no cessa i obliga a la Unió Europea a seguir millorant la coordinació en la lluita policial contra el terrorisme. Sens dubte, una assignatura pendent.

Però no és l’única per a la Unió Europea, perquè altre drama, el dels refugiats de la guerra a Síria, continua provocant ridículs i decisions vergonyoses per part de la Unió Europea. I així ho hem denunciat esta setmana a Gandia, de la mà de la plataforma “Benvinguts Refugiats Gandia” i dels bombers de la ciutat, que han encetat una campanya d’ajuda als refugiats i de protesta per les decisions que en aquesta matèria està prenent la UE. En aquest sentit, dimecres ens vam concentrar a la Plaça Major, davant l’Ajuntament, per llegir un manifest en protesta d’uns gestors que donen l’esquena a unes persones que es veuen obligades a fugir del drama que viuen al seu país. Aquestes concentracions es repetiran cada dimecres, a les 20 hores, al mateix lloc.

refugiats benvinguts gandia

I entre gestions i reflexions, com deia, hem viscut la Setmana Santa de Gandia. I aquesta, com suposareu, ha estat especial per a mi, donat que ha sigut la primera que he viscut com a alcaldessa de Gandia. He tingut el plaer de presenciar moltes de les processons i actes litúrgics que, anualment, celebren les confraries gandianes i la Junta Major de Germandats de la Setmana Santa de Gandia. Vull aprofitar aquest espai per agrair i felicitar, per tot el seu esforç i dedicació, a les 18 germandats de la ciutat i a la directiva de la Junta Major, encapçalada per la seua Presidenta, Maria José Martí, i a la Madrina d’enguany, Dolors Pallás. I com no, també al meu company, regidor delegat de la Setmana Santa, Ciro Palmer.

Foto: Toni Deusa

Sens dubte, la Setmana Santa de Gandia és un dels atractius que té aquesta ciutat i enguany han tornat a demostrar per què. Milers de gandians i gandianes i alguns visitants han omplert els nostres carrers per veure processons, via crucis i representacions com els distints encontres. I com no, la Visitatio Sepulchri obra del nostre IV Duc, Francesc de Borja. Tot un luxe per a la història de la nostra ciutat.

Visitatio Sepulchri Gandia

I així, rematem una setmana de festius i encetem una nova on l’ambient pasqüer encara es deixa notar. Per davant, quatre dies d’intens treball per rematar pressupostos i seguir gestionant una ciutat que, malgrat la difícil situació en que es troba, a poc a poc comença a veure la llum. A més, treballarem una nova mesa de Turisme per valorar les Falles i la Setmana Santa, que han portat fins a la nostra ciutat milers de turistes.

Vos desitge una molt bona setmana i una feliç segona Pasqua!

blog