Publicat: 21/06/2016

Durant els últims dies, he rebut diversos missatges en xarxes sobre el mateix tema, el turisme a la platja de Gandia i el soroll. Alguns d’eixos missatges simplement volien crear polèmica i jugar a la difamació i a la mentida, un joc brut que no vaig a tolerar. Però també he rebut la consulta d’algunes persones que, amb educació, exposaven el seu punt de vista, que no sempre és el mateix que el meu i el del nou govern. I és a ells als que dirigisc aquestes valoracions:

1) Sóc veïna quasi tant de Gandia com de la platja. He «estiuat» allí molts anys amb la meua família i fins fa poc, he viscut allí durant tot l’any. I he vist també com la imatge de la nostra platja s’ha anat deteriorant, fonamentalment després d’una etapa de quatre anys on els interessos d’alguns empresaris de la nit i els del govern anaven de la mà i tot estava permés.

Precisament per eixa situació, i perquè considere que el canvi a la platja de Gandia no depèn únicament de qui porte Turisme en la ciutat, vaig decidir que eixa àrea es quedara en Alcaldia. Des d’Alcaldia es treballa de manera transversal amb Urbanisme, Policia Local, Serveis Bàsics, Esport, Comerç, Cultura… I pense que aconseguir el canvi i retornar la dignitat a la nostra platja depèn d’una acció conjunta de totes aquestes àrees. No és suficient en acabar amb el turisme de borratxera i prou, hem d’oferir alguna cosa més: cultura, esports, activitats de dinamització comercial…

2) Pense, igual que molts de vosaltres, que cal contundència per a acabar amb determinades imatges que ens deixa la platja de Gandia cada cap de setmana. Contundència policial traduïda amb sancions. De la mateixa manera que el boca a boca ha fet que Gandia es conega com a una destinació on es pot vindre a viure el descontrol, el boca a boca també servirà perquè la gent sàpiga que eixe descontrol, a Gandia, no està permés. Els comportaments poc cívics no són impunes a la nostra ciutat.

I aquesta és la instrucció que hem donat a la Policia Local. Des de fa un parell de setmanes, compartim amb la ciutadania totes les actuacions que la Policia Local realitza el cap de setmana, perquè no és cert allò de què la Policia no actua. Sí que ho fa, però entendreu que el volum de treball durant el cap de setmana és molt elevat. En qüestió de dies reforcem la presència policial a la platja, i aquest fet, juntament amb les actuacions que ja s’han anat realitzant aquestes setmanes, estic segura que donaran els seus fruits. Aquesta política de contundència policial i sancions és efectiva, segur, però necessita de temps per tal de donar resultats. A Gandia, durant uns anys, tot ha estat permès. Ara cal demostrar que les coses han canviat, i llevar-se l’estigma de «ciutat sense llei». Com he dit en alguna ocasió, el temps ens donarà la raó.

3) Només una última reflexió: el que no compartisc amb algunes opinions és en llevar-li importància al diàleg. És fonamental per a aconseguir la convivència entre les diferents parts que cohabiten un mateix espai amb interessos distints. Sóc una convençuda de què amb el diàleg i el consens, s’arriba a totes parts. De vegades no és el camí més fàcil ni més curt, però a la llarga és el que aconsegueix resultats més sòlids i de major durada en el temps. La gent té dret a descansar en les seues cases. Indiscutible. Però també és indiscutible que els empresaris tenen dret a treballar i generar-se noves oportunitats.

Si un empresari explota el seu negoci respectant la llei i les ordenances, no ha de provocar molèsties als veïns. Qui no ho faça, serà sancionat perquè no tindrà cabuda en la nostra manera de treballar. El missatge està calant en el sector, i estic segura que aquest estiu ja canviaran moltes coses. Si no és així, parlarem quan acabe i buscarem altres maneres de solucionar els problemes.

De moment demanem paciència i col·laboració. És un problema que es resoldrà, però entre tots. Les postures radicals, tant d’un costat com de l’altre, no ajuden en res. Si treballem units, cada vegada serem més i ho farem millor. Però si continuem instal·lats en l’enfrontament constant, tot aquest treball no valdrà per a res.

Salutacions i bon estiu.

blog