Publicat: 17/06/2016

Hi ha valors que han d’estar presents en la nostra societat i que han de ser assolides pels governants que gestionem el dia a dia d’una ciutat. Perquè no es pot ser ciutadà en el segle XXI sense tenir un cert sentiment ecologista que pose per davant en l’escala de valors la protecció del medi que ens envolta.

Deia Machado que “Todo necio confunde valor y precio”, i a Gandia ho hem patit. Un dels principals errors del passat va ser estar més preocupat per posar preu al nostre Medi Ambient que per posar-lo en valor i protegir-lo per a fer d’ell el nostre aliat en el desenvolupament econòmic.

Bandera blava GandiaPer sort, en el present, la manera de sentir és una altra, i la protecció del Nostre Medi Ambient és un valor cada vegada més en alça, tal i com demostra el treball de col·lectius, empreses i associacions com ADEAC, coordinadora al nostre país de les banderes blaves que reconeixen la qualitat de les nostres platges i serveis naturals.

També els governs hem canviat les nostres prioritats i ens allunyem de models econòmics basats en la construcció i l’especulació i apostem decididament per polítiques sostenibles que posen en valor el patrimoni natural dels gandians.

30 ANYS DE QUALITAT

Ara hissem les banderes que, cada any, certifiquen l’aposta d’esta ciutat per la qualitat de la seua platja. I les hissem amb una doble alegria. Per un costat, perquè aconseguim reeditar en totes les principals acreditacions de la nostra Platja: Bandera Blava, ISO 140001 i 9001, Q-ICTE, Playa Cardioprotegida i Ecoplayas. Però en segon lloc i més important, perquè enguany celebrem 30 anys de qualitat de la nostra platja. 30 anys aconseguint renovar, de manera ininterrompuda, un dels reconeixements més importants que pot rebre una platja: la bandera blava d’ADEAC.

Des de la seua primera edició, Gandia ha estat reconeguda per aquest distintiu. Una circumstància que només es dóna a 7 platges de tot l’Estat espanyol, i a només una platja de la Província de València: la nostra, Platja Nord de Gandia. Això ens situa, sense cap tipus de dubte, com una de les millors platges espanyoles. Nosaltres ja ho sabíem que érem una de les millors (més ben dit, la millor), però aquest reconeixement, materialitzat ara amb una bandera honorífica, certifica que, efectivament, som una platja única.

Platja Gandia 30 anys bandera blava

El dimarts vaig tenir la sort d’estar a València recollint les tres banderes blaves de Gandia: la de la qualitat de la Platja Nord, la de la Senda Blava i la de l’Aula Natura. I allí es podia sentir la importància que té per a les nostres platges rebre el reconeixement de la seua qualitat.

AGRAÏMENTS I TREBALL EN EQUIP

Vull aprofitar per a tornar a agrair públicament la seua tasca al departament de Turisme de l’Ajuntament de Gandia. Especialment a Ximo Romero i Carmela Morant. Dues persones que han cregut sempre, des del primer minut, en la necessària aposta per la qualitat de la nostra platja com a element diferenciador d’altres destinacions semblants a les nostres. I no només això: la seua aposta ens ha fet reforçar la imatge de Gandia com a ciutat que respecta el seu Medi Ambient. La naturalesa ens ha premiat amb un dels millors recursos naturals que es poden tenir. I nosaltres li retornem el premi cuidant, estimant i posant en valor aquest recurs, el tresor més gran que tenim, la nostra joia de la corona.

Vull agrair també a ADEAC (Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor), que és l’encarregada a Espanya de coordinar les Banderes Blaves. Un distintiu present en més de 50 països de tot el món i que compta amb un jurat Internacional. Fets que demostren la importància d’aquest distintiu, reconegut com el distintiu de sostenibilitat del Turisme més antic, estès i amb major suport social i institucional de tot el món.

Platja Gandia 30 anys bandera blava

I vull agrair també a tots els equips humans que hui ens acompanyen i que són els responsables de la qualitat dels serveis de la nostra platja. Uns equips que hui presentem oficialment, però que ja porten treballant des de fa mesos, fent de la nostra platja una de les primeres a estar al 100% abans de l’arribada de la temporada d’estiu.

Parle de l’equip de neteja i manteniment de la platja. De l’equip de socorrisme de la Creu Roja i de l’equip de la Policia Local que vetlla per la nostra seguretat. Ells són també responsables que la nostra siga la millor platja, la més segura, la més neta i la millor vigilada. De fet, fa uns dies els responsables de Creu Roja ja van realitzar amb èxit la primera operació de salvament a Gandia.

Platja Gandia 30 anys bandera blava

I acabe amb un missatge de futur. Enguany en són 30, però n’estic segura que en seran molts més. Perquè Gandia no ha de perdre mai la seua aposta per la qualitat mediambiental i la posada en valor de la seua Platja. Perquè és el nostre patrimoni i el nostre principal motor social, natural i també econòmic.

 

Intervenció a l’acte d’hissada de les banderes de qualitat a la Platja de Gandia.

(15/06/2016)

blog