Publicat: 08/02/2016

Les Falleres Majors, Lluna i Raquel, tenen el privilegi de representar al món de les Falles i a la ciutat de Gandia. Un regal que els heu fet les Falles i que elles vos tornaran regalant-vos un any de les seues vides. I a mi també em regaleu el privilegi de ser la vostra presidenta d’honor. Tot un honor, efectivament, per a una fallera com jo. Perquè és això el que sóc: una de vosaltres. Com diria Estellés, «Una entre tants, en un lloc de la Terra«. Les Falles i Gandia són el meu lloc.

Des que tinc ús de raó, he viscut les Falles amb total intensitat. Perquè, aprofitant que hui el pregoner ha estat Ricard Camarena, jo diria que les Falles, una vegada les tastes, no pots donar un sol mos, t’has de menjar el plat sencer. Són així de delicioses i addictives. Com que sóc fallera també sé que les Falles heu vingut a escoltar la Crida de les vostres falleres majors, i ara voleu continuar amb la festa. Així que seré breu. Però no vull deixar de recordar la importància que teniu per a esta ciutat.

crida falles Gandia diana morant

No dic res nou si afirme que les Falles som el principal moviment associatiu de la ciutat de Gandia. Que vertebrem com ningú esta societat. Perquè als nostres casals conviuen diferents generacions, distintes ideologies, i famílies de condicions socials i econòmiques diverses. Tampoc és nou afirmar que les Falles som un motor econòmic que mou indústries com la de la indumentària valenciana, la seda, l’orfebreria, l’artesania, la pirotècnica, les societats musicals i, com no, els tallers fallers.falles de Gandia 2016

També és inqüestionable que les Falles som un generador de Cultura, Festa, Tradició, Història i, sobretot, IDENTITAT com a poble. No hi ha mostra de valenciania més clara, i per això, estic segura que aconseguirem el reconeixement per part de la UNESCO que reafirme que som una festa única. I, clar, podem afirmar, amb la veu i la cara ben altes, que els Fallers som un col·lectiu solidari. Al cap i a la fi, som les persones i famílies amb els mateixos somnis, però també amb els mateixos patiments que la resta de persones i famílies de la ciutat.

Els fallers i les falleres hem estat sempre a l’altura de les circumstàncies, i ho seguirem estant per treballar en pro d’una societat més digna, que estiga del costat dels qui més ho necessiten. I ara tornen a vindre temps complicats, d’esforços que hem de fer junts, de sacrificis que hem de patir, també junts.

Ajuntament Gandia falles 2016

Però estic segura que continuarem al costat d’esta ciutat, que superarem, de nou, els entrebancs, i que seguireu sent el col·lectiu referent d’una ciutat que està viva i que val la pena. Així que, fallers i falleres, vos anime a seguir imprimint la millor versió de vosaltres mateixos en les Falles, perquè esta festa seguisca sent la millor cara de Gandia.

Gaudiu tots i totes de les Falles de 2016! Visquen les Falles!! VISCA GANDIA!!

Discurs de la Crida fallera. Gandia 06/02/2016

blog