Publicat: 08/02/2016

La primera setmana de febrer acaba i amb ella comencen oficialment les Falles de Gandia 2016. I és que el cap de setmana de la Crida ha estat, sens dubte, un dels més intensos que he viscut des que sóc alcaldessa de Gandia. Amb moltes emocions, molts sentiments i, al final, l’inici de la festa més gran dels valencians, que omplirà els carrers de la ciutat de color, alegria i llum durant el proper mes i mig, on es concentren les principals activitats que realitza la Federació de Falles de Gandia.

Per això, em permetreu que comence l’anàlisi de la setmana pel final, per eixe cap de setmana faller tan intens que hem viscut els gandians. El dissabte era, com sabeu, el dia del Pregó i de la Crida, eixos dos actes fallers que donen oficialitat a l’inici de la festa i en el qual les dues falleres majors, enguany Raquel i Lluna, conviden a la ciutadania i als fallers i falleres a viure amb intensitat la seus (la nostra) festa.

Ajuntament Gandia falles 2016

La jornada va començar al migdia amb el dinar de la Crida que vam celebrar al Museu Faller de la ciutat. Res millor que un plat típic com l’arròs al forn per calfar motors de cara a un acte tan tradicional i important per a les Falles. A més, el plat va comptar amb l’aprovació d’un xef de luxe, de la terreta, Ricard Camarena, que enguany ha estat el pregoner de les Falles.

falles gandia arroç forn
Precisament el Pregó va ser el següent encontre del dia. Falleres, fallers i representants públics ens vam veure a la Casa de la Marquesa per anar en desfilada al punt on Ricard Camarena anava a llegir el text del Pregó. Enguany, per primera vegada, el conegut com Torreó del va ser l’escenari escollit. Una nova imatge per a la ciutat que certament va quedar molt vistosa, amb un joc de llums que va donar un toc especial a un dels monuments amb més història de la ciutat. Ricard Camarena va llegir un pregó ple de connotacions culinàries que van servir per a analitzar amb humor, l’esperit de les Falles i les peculiaritats que viurem en 2016.

pregoner falles Gandia Ricard Camarena

I d’allí, també en passacarrer, fins a la plaça Major, al balcó de l’Ajuntament, tradicional escenari de la Crida. El despatx d’Alcaldia es converteix per uns minuts en un contenidor d’emocions, nervis i, finalment, alegria. Una mescla que només les Falles ens poden oferir. Tant Raquel com Lluna van estar genials en els seus discursos, acostumades ja als focus i a parlar davant de tanta gent. Però vos puc assegurar que els instants abans d’eixir al balcó provoquen una sensació complicada de descriure.

I tot i que el protagonisme de la Crida és per a les dues falleres majors, el protocol indica que la primera autoritat de la ciutat també ha de dirigir unes paraules a la ciutadania. Jo, fallera de tota la vida, que sempre he viscut la Crida des de l’altre costat, vaig sentir un enorme honor per poder viure la meua primera Crida com a Alcaldessa de Gandia. Tot i que he de confessar que durant tota la setmana he estat treballant mentalment per a eixe moment!

crida fallera Gandia
I acabada la Crida i després de sopar, era el moment del Ball de Gala, inaugurat de manera impecable per la Fallera Major i pel regidor delegat de Falles, el meu company José Manuel Prieto. Jo vaig obrir el ball amb el President de la FdF, Telmo Gadea. Sens dubte, un molt bon tancament per a una jornada tan intensa. I el cap de setmana faller acabà el diumenge amb el dinar benèfic que organitza cada any una Fallera Major i que enguany se n’ha encarregat Maure Albiñana, i el dinar ha estat en benefici d’AFA i Aspanion.

_MG_1781 copiaLa veritat és que el cap de setmana ha estat d’una intensitat comparable a la de la resta de la setmana, perquè hem encetat el mes de febrer fent de Gandia, en una mateixa setmana, focus d’atenció del sector jurídic valencià i de la lluita contra les plagues vectorials. Perquè Gandia ha acollit aquesta setmana les I Jornades Jurídiques de la Safor, organitzades pels col•legis professionals de Registradors, Notaris i Advocats, i també el Simposi sobre Plagues Vectorials que ha organitzat l’empresa CTL i que ha portat a Gandia professionals i especialistes en la matèria de tot el món.
consellera justicia valencia
En les Jornades Jurídiques vam rebre la primera visita oficial de la Consellera de Justícia, Gabriela Bravo, que va portar bones notícies a Gandia per a solucionar el greu problema del registre civil i les cues que es formen cada dia per a rebre atenció d’aquest servei.

En el simposi ens va acompanyar el President de la Federació Mundial de Medicina Tropical de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Santiago Mas, qui tot i dir-nos que plagues com la del mosquit tigre han vingut per a quedar-se, també ens va tranquil·litzar assegurant que estem perfectament preparats per a combatre aquesta i altres plagues que puguen arribar, com la del Zika que tant d’actualitat està ara.

_MG_9521 copia

A Gandia també ens ha visitat, dintre de les conferències que organitza el Cercle d’Economia de la Safor, el Director General de l’Institut Valencià de Finances, Manuel Illueca, que va estar a Gandia precisament el dia en què ens assabentàvem que aquest organisme públic valencià li reclama a Torró 3,3 milions d’euros que li va prestar en 2004 i dels quals només ha tornat uns 50.000 euros. Tot un exemple de la falsedat d’aquella imatge de bon empresari que va vendre qui, en només quatre anys, ha portat Gandia a la quiebra més absoluta._MG_9945 copia

La darrera reunió destacable de la setmana va estar amb la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, que van estar a Alcaldia acompanyant els representants de les tres societats musicals de Gandia. Junts vam analitzar els problemes i necessitats de les bandes de música de la nostra ciutat i quins són els aspectes en els quals els pot ajudar el govern de la ciutat.

I així acabem una setmana ben intensa i en comencem una altra plena de propostes ben interessants i que compartiré amb tots vosaltres el proper dilluns. Que tingueu una molt bona setmana!

blog