Publicat: 04/11/2015

Intervenció de Diana Morant en la presentació de l’agenda 2016 del Col·lectiu Obertament.

Gandia 03 / 11 / 2015


Fa uns mesos, vaig tenir el plaer d’estar amb el col·lectiu Obertament en la que va ser la meua primera intervenció en un acte públic com a alcaldessa de Gandia en aquelles Jornades de Desestigmatització de les persones amb malaltia mental greu de les quals vau formar part. Una bonica coincidència que em va fer recordar que una de les primeres visites que vaig realitzar quan vaig començar a treballar intensament l’elaboració del projecte de govern amb el qual em vaig presentar a les eleccions, també va ser al vostre col·lectiu. Un programa de govern que portava com a títol: Primer, les persones.

Guarde un magnífic record d’aquella reunió amb vosaltres. Per això, quan em vau convidar a vindre a presentar l’agenda que heu editat per a 2016, no vaig haver ni de pensar-ho dues vegades. Sempre serà millor la bogeria que compartim junts aquesta vesprada que la que visc cada dia en el despatx d’Alcaldia.

Diana Morant Col·lectiu Obertament

Realment m’abellia molt acompanyar-vos en una data que és tan important per a vosaltres com a col·lectiu i, ara també, per a mi com a Alcaldessa de Gandia. Perquè propostes com aquesta agenda que cada any treballeu amb tant de carinyo i tanta cura, són les que fan que valga la pena treballar colze a colze amb vosaltres.

Admire la vostra manera de treballar, rodejats per un marc de naturalesa i descans, realitzant activitats i tallers que després vos omplen d’orgull quan les mostreu. És eixa participació activa dels membres del col·lectiu, els vertaders protagonistes d’aquesta agenda, la que em va captivar aquell matí a la Casa de la Natura.

En aquell moment, davant les vostres interessants preguntes, ja vos vaig dir que si arribàvem al govern, els assumptes socials estarien en la primera pàgina de la nostra particular agenda de gestió. I hui, poc més de 100 dies després d’haver estat escollida l’Alcaldessa, vos dic que, malgrat la situació econòmica que viu aquest Ajuntament, anem a seguir estant al vostre costat, per tal que pugueu treballar en la desestigmatització dels malalts mentals en la nostra societat.

Moltes vegades fem referència als valors d’una societat. Com a representats públics hem de parlar també de l’escala de valors que volem llegar a una societat. Faríem bé en pensar que els estigmes no poden formar-ne part d’estos valors i que, per tant, la seua eradicació aconseguirà una societat més digna. Sembla una tasca difícil eradicar els estigmes respecte a les malalties mentals i els qui les pateixen, però estic decidida a pensar que els avanços i la redefinició de la nostra escala de valors ho farà possible. Existeixen projectes per poder-ho aconseguir, però molts no es desenvolupen de la manera adequada o presenten escassos resultats objectius.

Diana Morant Col·lectiu Obertament

Per això, és fonamental el suport de tots els apartats de la societat civil, més enllà dels qui treballen en favor del Benestar o la Salut, i de les Administracions, també dels Ajuntaments. Compten, els ho reitere, amb el suport decidit de la nova Corporació municipal i de l’Ajuntament de Gandia. D’altra manera, no es podria entendre la impagable tasca de col·lectius com Obertament, l’únic de la Comunitat que realitza accions en favor de la societat civil.

Perquè pensem que cada euro que s’inverteix en integració, cada euro que s’inverteix en l’ajuda a la dependència i en polítiques socials, suposa un retorn difícilment quantificable a la nostra societat, però que de ben segur és immensament més gran que l’euro que aportem. Ara, el retorn ens arriba en forma d’agenda, però més enllà d’aquests papers (que ja vos dic que m’aniran fenomenal per a organitzar-me el dia a dia tan atrafegat que tinc), més enllà d’eixos papers amb dates i horaris, hi ha la sensació del treball ben fet d’un grup de persones per a les quals acudir a la Casa de la Natura cada dia és un merescut premi que els fa la vida més agradable. Per això, si em permeteu, agendaré en aquestes pàgines la data de la presentació de l’agenda de 2017, perquè el vostre col·lectiu continue treballant com fins ara eixa difícil i necessària tasca d’integració que porteu a terme.

Moltes gràcies, molta sort i que ompliu les pàgines d’aquesta agenda de molts somriures i boges vivències.

blog