Publicat: 11/05/2017

La hipoteca és un instrument necessari per a l’economia d’un país i completament legal. El que tractem de combatre entre tots (professionals jurídics i les Administracions Públiques) són els abusos que es poden derivar de les hipoteques.

Les Segones Jornades Jurídiques de la Safor ens han permés aprofundir més en tot allò relacionat amb la hipoteca: el seu concepte, naturalesa i funció, les clàusules controvertides arran de la recent jurisprudència, l’execució hipotecària, i la insolvència sobrevinguda i els efectes en ella. Un assumpte important, de molta actualitat i que afecta molts ciutadans.

Vull felicitar el Col·legi de Registradors de la Comunitat Valenciana, el Col·legi Notarial de València i l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de València, per la seua iniciativa a l’hora d’estructurar aquestes jornades.

COM TRACTEM D’AJUDAR DES DE L’AJUNTAMENT DE GANDIA

Des de les nostres limitades competències, l’Ajuntament de Gandia sempre ha tractat d’ajudar a les persones afectades pels abusos procedents de les clàusules sòl, despeses de formalització, interessos de demora o dació en pagament, per citar alguns d’ells. I, com no, també a la gent que s’ha vist atrapada en un dolorós procés d’execució hipotecària. Per exemple, som pioners en l’assessorament per als afectats per la clàusula sòl. Un servei que és gratuït per a totes aquelles persones empadronades a la ciutat que vulguen realitzar els tràmits per reclamar a les entitats bancàries els diners que han pagat de més per les clàusules abusives dels bancs.

Diana Morant, internvención en las II Jornadas Jurídicas Gandia
Diana Morant en la seua intervenció en les II Jornades Jurídiques de la Safor

A més, una de les deu mesures que va impulsar el nou govern de Gandia quan es va conformar fa ara dos anys va ser la declaració de Gandia com una ciutat lliure de desnonaments. Tots els casos de desnonaments hipotecaris des que va començar la legislatura han estat paralitzats, amb la qual cosa s’ha aconseguit que les famílies no hagueren d’abandonar les seues cases. És cert que continua havent-hi famílies en situació difícil a la nostra ciutat, però també és cert que s’ha millorat molt en els últims anys.

Les mesures de l’Ajuntament; els canvis legislatius de les institucions públiques i de governs (com la Generalitat Valenciana); i l’actitud d’alguns bancs, que s’han adaptat a les demandes socials; han contribuït a encarrilar la situació. També les sentències del Tribunal Europeu de Justícia, Tribunal Suprem, Audiències Provincials i Jutjats de Primera Instància demostren un canvi de sensibilitat en els agents jurídics intervinents.

OFICINA MUNICIPAL DE MEDIACIÓ HIPOTECÀRIA

A Gandia tenim una oficina municipal de mediació hipotecària, que va atendre, l’any 2016, un total de 946 casos, dels quals 106 es van derivar al Col·legi d’Advocats de València, amb el qual té un conveni de col·laboració.

Diana Morant, internvención en las II Jornadas Jurídicas Gandia
Diana Morant en la seua intervenció en les II Jornades Jurídiques de la Safor

A més a més, 8 es van resoldre amb la dació en pagament; tres van finalitzar amb un període de mancança, i en altres 7 ocasions, es va aconseguir un lloguer social per a les famílies afectades. En aquest punt també vull destacar la tasca de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de la Safor-Valldigna i dels col·lectius socials, pels bons resultats aconseguits.

LLOGUER SOCIAL I AJUDES

L’Ajuntament ha negociat amb bancs la cessió de 20 habitatges buits per a oferir un lloguer social a un preu simbòlic per a famílies que ho necessiten. També, gràcies a les ajudes de la Diputació, vam poder finalitzar els treballs de rehabilitació de vivendes socials. Gandia compta amb més de 40 habitatges on resideixen famílies que anaven a quedar-se sense casa.

El treball del departament de Responsabilitat Social que lidera el meu company Nahuel González treballa colze a colze amb la Conselleria d’Habitatge per tractar de millorar la situació. En l’any 2016, per primera vegada en la història, hem aconseguit un increment en les ajudes de lloguer per a famílies en risc de desnonament.

ALIATS EN LA SOLUCIÓ DE CONFLICTES

Els registradors, advocats, notaris, tècnics de l’Administració Pública, col·legis professionals, personal dels jutjats són imprescindibles en aquest escenari d’interrelació entre la ciutadania, els bancs i els agents jurídics. Vull reconéixer el seu esforç i treball diari, que, de vegades, es presenta molt complicat. El govern de Gandia és un govern per a les persones i trobar-los d’aliats en la solució de conflictes hipotecaris és d’agrair i de valorar.

Perquè una societat amb la màxima justícia social és una societat amb major qualitat de vida per als ciutadans que, al cap i a la fi, és el que tots perseguim.

 

Intervenció de Diana Morant, alcaldessa de Gandia, en les Segones Jornades Jurídiques de la Safor

blog