Arriba el diumenge i posem punt i final a una intensa setmana de promoció turística a Madrid. Tornem amb moltes ganes i amb molta força de FITUR, la Fira Internacional de Turisme més important del nostre país i una de les més impactants arreu del món. I tornem amb una idea clara: la nostra ciutat i la seua activitat durant els 365 dies es promociona amb unió i amb treball.
FITUR va començar el passat dimecres, tot i que els companys del departament de Turisme van anar un parell de dies abans per enllestir tot el que havíem preparat. Milers de fullets informatius de Gandia, material de merchandising, un sorteig molt especial per als qui visitaren l’estand de Gandia, una actuació per promocionar el millor que tenim a la ciutat i, sobretot, més de 20 reunions amb empreses del sector turístic per treballar els futurs visitants de la nostra ciutat.
Tot i que el dia per realitzar les valoracions oficials serà demà dilluns, ja finalitzada la fira que encara hui està en marxa, el ben cert és que, ja des de Gandia, puc dir que estem realment satisfets de com ha anat enguany FITUR. L’estand de Gandia ha tornat a captar l’atenció de molts visitants i moltes empreses, interessades en destins turístics capaços d’oferir molt més que sol i platja. I a Gandia, com hem dit moltes vegades, tenim de tot: història, patrimoni, comerç, cultura, clima, esports, medi ambient… De tot i durant tots els dies, tal i com vam vendre el dissabte en l’espectacle que vam treballar amb els representants dels moviments associatius de Gandia.
I no només l’estand ha atret als turistes: també ho han fet els “showcooking” que hem realitzat amb el nostre plat estrela: la Fideuà de Gandia. La nostra gastronomia va aconseguir formar una cua que impactava a tots els visitants de la Fira. Però com que a Gandia no només mengem salat, el nostre dolç, la Delicà de Gandia, també va triomfar a Madrid de la mà de la pastisseria Salva.
Tal i com vam anunciar, aquesta edició de FITUR es va dividir en dues parts: una primera el dimecres i el dijous, amb una nodrida representació del sector turístic (ASEMHTSA, ALOGA, hotelers, càmping l’Alqueria, agències de viatge) i amb a única presència política de l’alcaldessa, que a més sóc la responsable del departament de Turisme. Van ser dos dies de treball intens amb touroperadors i altres empreses que desenvolupen i comercialitzen productes turístics. Més de 20 reunions de les quals demà dilluns analitzarem els resultats.
La segona part va ser ahir dissabte, i va comptar amb la presència de la societat civil gandiana a FITUR. De bon matí va eixir un autobús ple de gent amb moltes ganes de promocionar el que són i el que fan a la nostra ciutat: Falles, Setmana Santa, Fideuà de Gandia, el Tio de la Porra, la família Borja al Palau Ducal, les dolçaines, els tabalets i les albades… i Sansito, anunciant que el Sansan Festival se celebrarà un any més a la nostra ciutat. Junts, amb representants de govern i oposició, i amb despeses pagades per la Diputació de València, vam passar una jornada a Madrid promocionant Gandia al públic en general, donat que FITUR obre les seues portes a tots els visitants durant el cap de setmana.
Es van realitzar dues representacions teatralitzades que contaven als espectadors que Gandia té molt per a gaudir durant els 365 dies de l’any. I mentre es representava el breu espectacle, es van repartir packs d’informació de la ciutat i racions de Delicà de Gandia. Tot un èxit que no va deixar ningú indiferent.
De tot el que vam viure en la jornada maratoniana d’ahir, em quede en l’ambient de més de 50 persones que es van desplaçar fins a Madrid en dos viatges d’autobús un mateix dia (anada i tornada) i ho van fer amb un mateix objectiu: demostrar a la gent qui som i què fem a Gandia. Per això, en nom de l’Ajuntament de Gandia, vull manifestar el nostre més sincer agraïment a tots, per la seua ajuda i la seua tasca en la promoció de la nostra ciutat.
Resta molt de treball per fer, perquè açò no ha fet més que començar. Probablement alguns faran la seua crítica política interessada, però el ben cert és que a Gandia respirem il·lusió i la transmetem, perquè som conscients que tenim el millor producte turístic i vivim a la millor terreta del món.
Però “no solo de FITUR vive el gobierno”, es podria dir. I com que l’agenda de la ciutat està tan viva, divendres vaig tornar de FITUR a Gandia per a presidir un plenari extraordinari molt especial: el que rememorava l’annexió de Beniopa a Gandia fa ara 50 anys. Un plenari amb molt de sentiment i esperit reivindicatiu amb el qual vam tractar d’acabar de tancar velles ferides i mirar cap al futur amb esperança i optimisme. Una Beniopa molt ben representada als distints grups polítics de la ciutat va fer memòria per recordar que allí mateix, a l’actual Biblioteca Municipal del districte, va haver-hi un Ajuntament fa mig segle, on treballava el govern del quart municipi més gran de la comarca per darrere de Gandia, Oliva i Tavernes de la Valldigna.
Jo personalment vaig convidar als beniopers i les benioperes a prendre la celebració d’aquell plenari com un punt d’inflexió en les nostres relacions, amb l’objectiu d’agafar impuls i encetar un nou temps aprofitant els vents de canvi que es respiren. Seguirem treballant per millorar les nostres relacions i millorar també la participació efectiva de Beniopa en les decisions que els afecten directament. Només així serem realment efectius i millorarem Beniopa pensant també en el benefici del conjunt de la mateixa ciutat que junts conformem.
I així posem punt i seguit per encetar demà una setmana de molt de treball amb l’horitzó dels pressupostos i amb l’ambient de falles molt a prop. Aprofitem per recarregar les piles i seguir treballant per la nostra ciutat, que malgrat els greus problemes que viu, té més ganes que mai de seguir endavant.