Publicat: 18/09/2015

Tornem de Noruega amb les piles carregades, més ganes encara de treballar i, el que és més important, moltes idees i propostes per a posar en marxa a Gandia i continuar canviant la nostra ciutat. La visita a Drammen i Oslo ha estat una experiència intensa i inoblidable, que ens ha permès aprendre noves formes de treballar i altres punts de vista d’un problema que cal que continuem lluitant amb força: la integració de les dones emprenedores al mercat laboral de les noves tecnologies.

Han estat tres dies de reunions i xerrades amb professionals en la matèria a Noruega, un país del qual tenim moltes coses a aprendre. Allí, la directora del nostre soci noruec al projecte DAME (Dispositivo de Ayuda a la Mujer Emprendedora), Eva Fabry (del European Centre of Women and Technology), ens ha tractat de manera excepcional, i ens ha permés conéixer i visitar persones i associacions realment interessants, a més de mostrar-nos el seu lloc de treball a Drammen, una ciutat que en moltes coses ens ha recordat a Gandia.

IMG_8418

De la mà d’Eva vam tenir diverses reunions a Drammen el dilluns 14. Primer ens va visitar un polític, Arve Vannebo, candidat pel Partit Laborista a les eleccions del comtat de Buskerud. Per cert, a Noruega estaven en eleccions locals i regionals diumenge i dilluns, i el resultat ha sigut de canvi, amb un nou protagonisme per als companys del Arbeiderpartiet (podríem dir els socialistes noruegs). I després, ens van visitar les directores de dos projectes per a emprenedors: Hege Eiklid (DRIV Incubator) i Astrid Green (BOOST Global Innovation). Ens van donar moltes i molt bones idees de col•laboració público-privada en matèria d’start-up.

El primer dia el vam acabar preparant la reunió més important del viatge. Perquè al dia següent ens rebien al Ministeri d’Assumptes Exteriors del govern de Noruega dos dels màxims responsables dels EEA Grants (els fons amb els quals em portat endavant el projecte DAME): Anders Erdal (Director General d’Assumptes Internacionals) i Henriette C. Gulbrandsen (consultora en cap). Els vam presentar els resultats del projecte i van quedar gratament satisfets per la col•laboració que el seu govern ha tingut amb DAME. A més, ens van parlar de futurs projectes que van a llançar i ens els quals estarien encantats de poder comptar amb Gandia com a soci de treball.Diana Morant, alcaldesa de Gandia. Noruega

La nostra visita a Noruega va acabar amb altres dues visites interessants. Primer, amb les responsables del col•lectiu Equality and antidiscrimination Ombudsman (LDO, que són socis d’altres ciutats (entre elles alguna espanyola) en altres projectes relacionats amb la integració de les dones. I per a tancar, la periodista del diari VG, Camilla Bjorn, ens va rebre per a parlar d’un projecte que realitza en el seu temps lliure i que posa en contacte a dones amb les noves tecnologies per tal d’integrar-les a l’actual mercat laboral; es tracta de TENKTechNettverket for Kvinner.

A hores d’ara, i a punt d’acabar amb el projecte, DAME ha establert relacions entre l’Ajuntament de Gandia i 150 dones interessades en prendre contacte amb les Noves Tecnologies. S’ha treballat més intensament des del Departament de Promoció Econòmica (que condueix la meua companya Alícia Izquierdo) amb 40 d’aquestes dones. I 15 d’elles estan prop de llançar al mercat les seues propostes de negoci. Unes valentes emprenedores per les quals paga la pena treballar.

Torne de Noruega amb una sensació i una il•lusió difícils d’explicar. Hem pogut aprendre molt dels noruegs, sobretot d’Eva Fabry, que ho ha donat tot per tal que Gandia faça nous amics més enllà de les nostres fronteres i que ens ajuden a seguir treballant. Ara toca seguir treballant amb l’objectiu de millorar la vida als nostres veïns, i per això, en breu, presentarem novetats per a Gandia que importem directament des de Drammen, una ciutat que, en molts casos, m’ha recordat a la nostra Gandia.

blog