Publicat: 16/09/2016

Fa poc més d’un any, quan el nou Govern de progrés va agafar les regnes de la ciutat, la situació econòmica de l’Ajuntament era dantesca. El deute financer s’havia disparat augmentant en només quatre anys 136 milions d’euros, i el deute amb proveïdors era de més de 54 milions d’euros –tot açò després de posar el PP el comptador a 0 en dos ocasions, amb plans de pagament a proveïdors per valor de més de 80 milions d’euros. Xifra a la que cal sumar els vora 30 milions d’euros de deute des de l’empresa pública.

Aquesta és la urgència de la que tant hem parlat ara que s’ha complert el primer aniversari del nou govern. Eixa urgència que, en moltes ocasions, no ens ha permès atendre les coses importants. La urgència era construir una base sòlida que posara en vies de solució aquesta situació econòmica. Aquesta, juntament amb les polítiques pensades per a garantir serveis bàsics a les persones, han estat les dues grans prioritats d’aquest govern en els mesos que portem treballant per Gandia. I ara ens alegrem de dir que tot el treball i tots els esforços realitzats, estan obtenint els seus fruits.

UN PROBLEMA QUE AFECTA A TOTS

La situació continua sent delicada, per suposat, però hem posat punt i final a la irregularitat i al mal comportament amb els proveïdors d’aquest Ajuntament. I ho hem fet de manera decidida i directa perquè, com hem dit en moltes ocasions, pensem que la millor política per a generar riquesa i llocs de treball és pagar per allò que s’ha contractat.

Un Ajuntament que no paga als seus proveïdors, provoca un efecte en cadena que perjudica, i molt, al teixit empresarial d’una ciutat i d’una comarca. L’Ajuntament de Gandia, que a nivell de facturació, si fos una empresa, seria la segona més important de la comarca, només superada per Dulcesol, ha de tenir un comportament impecable i puntual en el pagament als seus proveïdors. Perquè si un ens com el nostre esternuda, es constipa tota la ciutat i la immensa majoria de la comarca.

L'Ajuntament de Gandia paga el seu deute als proveïdors

EL 70% DEL DEUTE JA ESTÀ LIQUIDAT

Nosaltres, que mirem amb lupa cada euro que gastem, tenim ben clar que del pagament als nostres proveïdors depenen llocs de treball directes i indirectes, i per això, a dia de hui, podem dir amb la cara ben alta que en poc més d’un any hem liquidat més del 70% del deute comercial que tenia aquest Ajuntament.

Aquesta setmana hem anunciat que l’Ajuntament de Gandia ha pogut pagar, entre els mesos de juliol i agost, quasi 15 milions d’euros. Una quantitat de diners que prové de l’estalvi i de l’esforç que està fent aquest Ajuntament i també la ciutadania.

Aquests pagaments han suposat saldar el deute amb 1.074 proveïdors amb el pagament de 3.097 factures pendents. Així, a dia de hui, Gandia deu a proveïdors 17 milions d’euros, dels quals 9 milions encara són de factures en els calaixos de l’anterior govern. Per a comparar, el deute a data de 15 de juny de 2015 era de 55 milions d’euros. Amb aquest pagament, a més, hem saldat tots els deutes anteriors al 25 de maig de 2016.

PRÒXIM OBJECTIU, PAGAR A 30 DIES

Per tant, malgrat la dificultat, l’Ajuntament ha recuperat el seu funcionament financer. En terminologia mèdica podríem dir que el malalt, tot i seguir greu, està estable i en vies de recuperació. De fet, estem en condicions de dir que, si tot marxa bé, podríem acabar l’any 2017 complint amb el nostre compromís de pagar factures en el període que marca la llei: entre 30 i 60 dies després de presentar la factura.

El gran esforç i la gestió realitzada durant estos 14 mesos ha fet que hagem avançat les prediccions més optimistes. Així, si a l’inici de la legislatura, amb el Pla d’Ajust a la mà, ens posàvem 2019 com a frontera per a arribar a pagar dintre del que marca la llei, hui vegem possible l’horitzó de 2017 per a aconseguir l’objectiu.

Gandia ha tornat a la normalitat econòmica. Després de tres anys treballant amb pressupostos il·legals, després d’anys d’impagaments, de gastar els diners que no es tenien, per fi, Gandia està en el camí del sentit comú i del seny.

L’esforç ha sigut, és i continuarà sent, molt gran. Però pensem que el creixement de Gandia passa per aquestes coses. De fet, en un any hem posat en circulació 37,9 milions d’euros que no s’havien pagat fins ara, el que suposa un impacte important per a l’economia local i comarcal.

blog