Des de l’Ajuntament de Gandia hem volgut retre homenatge a la prestigiosa doctora i investigadora valenciana Anna Lluch. Un reconeixement a la trajectòria d’una dona molt estimada, no sols per ser referent internacional en la lluita contra el càncer de mama, sinó també per la seua humanitat. Vos ficaré un exemple, en l’acte que celebràrem ahir a l’ajuntament, moltes pacients que havia tingut s’acostaren a saludar-la i ella recordava tots els seus noms, les seues lluites, les seues històries personals, demostrant una implicació i una proximitat en el tracte extraordinàries.
Anna gaudeix de la més profunda admiració de la Corporació Municipal que presidisc. Admiració pel seu treball, per la seua trajectòria i, sobretot, per tot el que ha fet per tanta gent. Aquest merescut reconeixement és el d’una ciutat compromesa i solidària amb totes les dones que pateixen aquesta malaltia i que, per sort, tenen a Anna molt prop.
ELS SEUS ORÍGENS
Mai s’entén el present i el futur de les persones, sense donar una ullada als seus orígens. Anna Lluch va nàixer a València i es va criar a Bonrepós i Mirambell. És filla d’una família humil que conreava i venia llavors de fruiters en un viver. Però ella, des de ben menuda, el que realment volia era ajudar i curar a la gent. En altres paraules, volia dedicar-se a la medicina. A casa li deien que estudiar era “cosa de rics”, i quan va decidir matricular-se en la Universitat de València, no tots estaven convençuts del seu èxit. Però com s’ha vist després, la seua passió va poder amb totes les adversitats, i hui és un referent mèdic del qual ens sentim molt orgulloses.
Amb molt de sacrifici i esforç, es va doctorar cum laude, va treballar a l’Institut de Tumors de Milà i va completar la seua formació al Centre Anderson de Houston. Actualment, és cap del Servei d’Hematologia i Oncologia de l’Hospital Clínic Universitari de València i també al Francesc de Borja de Gandia. Des de l’any 2014, és acadèmica numerària de la Reial Acadèmia de Medicina i Ciències de la Comunitat Valenciana.
La seua trajectòria professional de més de quaranta anys l’ha fet mereixedora de nombrosos guardons. Ferma defensora de la medicina pública, considera que el laboratori no pot girar l’esquena a les pacients i que la consulta no pot ignorar els avanços científics.
LA POR, LA TRANSFORMA EN SERENITAT; LA TRISTESA, EN CONFIANÇA
Anna Lluch, és evident, pot donar lliçons sobre el càncer de mama per tot el món, però, que no se’ns oblide, també sobre el valor de la vida. Viure en primera persona o ser familiar d’algú que patisca aquesta dura experiència és una de les situacions més doloroses que l’ésser humà pot suportar. Ella ho sap.
Per això, somniauna vegada i una altra que algun dia podrà dir a totes les seues pacients, i no sols al 70% o 80%, que es poden curar. Sempre amb un somriure tranquil·litzador i una mirada franca al seu semblant, té clar que, per damunt dels pitjors pronòstics mèdics, ha d’estar l’esperança.
I això ho transmet a totes les dones que confien en ella, que en són moltíssimes. La por, la transforma en serenitat; la tristesa, en confiança; i l’angoixa, en optimisme. Per això, tots l’estimen, perquè inspira credibilitat i proximitat.
La doctora que tracta de combatre el tumor amb dures sessions de quimioteràpia, passa a ser, de sobte, una amiga a la qual mai se li esborra el gest afectuós, ja estiga saturada de reunions o es quede sense temps per a seguir atenent consultes.
Anna, saps que has conquerit el cor de moltes gandianes, que mai tindran paraules suficients per a agrair-t’ho. Ens sentim orgullosos de tu per la teua tasca, per ser com eres, per com tractes les teues pacients i per la teua implicació per fer més suportable una malaltia que, amb tu, fa menys mal. Moltes gràcies per veure una esperança sense fi allà on molts veuen un final desesperat.