Publicat: 04/10/2015

Sempre he viscut la Fira i Festes de Gandia de manera molt especial. Fins i tot vaig ser Tia de la Porra fa uns quants anys amb la Junta Local Fallera de Gandia. Però sens dubte, l’edició d’enguany serà una Fira i Festes que sempre recordaré. Superar les dificultats ens fa més forts, i aquesta Fira ha fet més fort el govern d’aquesta ciutat, perquè hem demostrat que amb la IMAGINACIÓ es poden guanyar les adversitats.

Vagen per davant en aquesta valoració de la Fira i Festes de 2015 dues felicitacions. Primera, per a l’equip de Cultura de l’Ajuntament de Gandia, encapçalat pel regidor Joan Muñoz i gestionat per uns magnífics tècnics que han fet possible una Fira digníssima en una situació econòmica realment complicada. Hem viscut moltes adversitats i les hem superades amb la imaginació i treball que caracteritza a una persona que ha dedicat la seua vida a arrancar-nos somriures des dels escenaris. Què seria capaç de fer Joan amb el seu departament si l’economia d’aquesta ciutat no haguera estat tan malalta?

Amb Jorge Fernández, president de la Diputació i el regidor Jan Muñoz
Amb Jorge Rodríguez, president de la Diputació i el regidor Joan Muñoz

 

Per cert, casualitats de la vida, mentre la Fira omplia els nostres carrers, Joan i els seus companys de Pluja Teatre recollien el Premi Ovidi Montllor dins dels Premis Jaume I que des de fa 20 anys es donen a l’Alcúdia. Fet, un altre més, que reconeix la trajectòria del grup teatral gandià més important. Enhorabona!

I en segon lloc, vull felicitar a la societat gandiana que, com sempre, s’ha implicat al màxim, ha eixit al carrer i ha gaudit d’uns dies de festa en els quals deixem de costat els problemes del dia a dia. Perquè Gandia la fem entre tots, i ha estat un orgull veure grups locals actuant a les nostres festes, gent sense ànim de lucre organitzant activitats com la FiGa o la Fira d’Associacions, i famílies amb amics i visitants de fora omplint els comerços de la nostra ciutat.

L’oratge ha acompanyat gran part de la nostra Fira i Festes que ha estat ben carregada d’agenda social amb activitats com la celebració del Dia de la Policia Nacional o la Jornada de Presentació de la candidatura de les Falles a Patrimoni de la Humanitat.

Policia Nacional. Gaaia
La nostra és una festa de carrer, d’encontres familiars, de converses al passeig de les Germanies, de cultura, de tradicions, de gastronomia, música, teatre i d’atraccions de fira; i malgrat les dificultats, pense que Gandia ha tornat a estar a l’alçada. La gent ha tornat a omplir els carrers i han tornat a consolidar un model de Fira que, enguany, ha tirat d’imaginació per ambientar el carrer com altres anys, però amb el pressupost més baix de les darreres Fires.

Si m’he de quedar amb algun acte, ho faig amb l’espectacle de llums que va inaugurar la Fira sobre la façana de l’Ajuntament (principal novetat d’enguany) i amb el correfocs de la nit de dissabte, que ens va deixar a tots bocabadats.
Fira i Festes Gandia
I com a punt negatiu a millorar en properes edicions, hem tingut la qüestió de les entrades regalades als concerts. La nostra intenció ha estat eliminar les entrades regalades i les invitacions per als concerts, però una Fira i Festes gestionada amb pocs recursos econòmics requereix una forta aposta per les empreses privades que enguany han explotat els dos espais de concerts que hem tingut a Gandia: el Maria Enríquez i el Parc de la Festa. Empresaris que, a risc i ventura, ens han oferit les actuacions musicals durant aquestos dies, la qual cosa és d’agrair. En aquest sentit, mirant pels seus interessos comercials, s’han repartit algunes invitacions, una decisió en la qual no ha participat l’Ajuntament de Gandia. Haurem de treballar per tal que no torne a passar en la propera edició perquè pensem que no és just que algunes persones paguen per gaudir d’un concert mentre d’altres ho fan sense pagar un euro.

Aquest diumenge acabarà i s’emportarà la nostra Fira i Festes 2015. I els gandians començarem amb la nostra particular tornada a la realitat. Pensant en la tardor que ja vivim i en l’hivern que apareix envoltats d’exàmens, nous horaris, inventaris, paisatges amb colors diferents i canvis d’armari. I en l’horitzó, la Fira i Festes de 2016, per a la qual treballarem des de ja. I ho farem, de nou, tirant mà de la imaginació. Mentrestant, gandianes i gandians, ens vegem pels carrers de la nostra ciutat.

blog