Ahir vaig tindre l’oportunitat d’assistir a l’inici oficial del nou curs acadèmic 2016-2017 de l’Escola Oficial d’Idiomes (EOI), la casa pública dels idiomes a Gandia. Justament un dia després de celebrar el Dia Europeu de les Llengües, un dia que homenatja la diversitat lingüística del nostre continent, amb més de 200 llengües pròpies, 24 llengües oficials, 60 llengües regionals i moltes altres llengües d’altres països no europeus presents a les nostres terres gràcies als moviments migratoris en un món amb cada vegada menys barreres.
Per a Gandia és una sort immensa comptar amb l’EOI, un centre públic per universalitzar l’accés a l’aprenentatge d’altres llengües. Una manera d’enriquir-nos amb nous coneixements, noves oportunitats i millorar les nostres habilitats en comunicació.
Són diversos els estudis que, recentment, posen en valor els beneficis de conéixer i dominar altres llengües i fer-ho des d’una edat primerenca. Una virtut que no només millora les nostres capacitats de comunicació, sinó també les intel·lectuals, oferint a l’ésser humà major agilitat a l’hora de respondre a determinats estímuls.
Doncs bé, les Escoles Oficials d’Idiomes són una aposta educativa pública, un intent per universalitzar i posar a l’abast de tothom la possibilitat de seguir aprenent i de dominar altres llengües. I de fer-ho, a més, amb titulacions oficials que acrediten els nostres coneixements. Eixa aposta per la cosa pública és necessària i, per tant, hem de seguir mimant-la, cuidant-la i apostant per ella. I fer possible que aquesta primavera educativa que vivim els valencians, s’estenga a l’aprenentatge dels idiomes que es realitza a les Escoles Oficials.
A Gandia tenim la sort de comptar amb unes instal·lacions molt noves, que van ser una realitat fa cinc anys després d’un llarg període de reivindicacions. I comptem també amb un projecte docent atractiu que fa tot el possible per cobrir les necessitats dels nostres ciutadans.