Publicat: 15/07/2015

Intervenciò íntegra de Diana Morant durant el plenari en el que s’ha aprovat el Pla d’Ordenació que suposa una pujada d’impostos


Miren, vaig a contar-los una breu història que és un fidel reflex del que han estat estos quatre anys de govern del PP en majoria absoluta i que expliquen per què hem de prendre aquesta dura decisió.

Vaig a parlar-los d’Isabel. Isabel és la dona que, cada dia, a les 8 del matí, recorre el mateix camí per tal de portar a l’Ajuntament de Gandia la premsa del dia. Tots els dies, puntual, fa el mateix, i ens permet mantenir-nos informats des de primera hora del matí. L’altre dia em vaig assabentar que a aquesta dona se li deuen més de 1.000 euros. “1.000 euros en diaris són molts diaris”, vaig pensar.

Sap vostè, senyor Torró, què són 1.000 euros? Clar que ho sap, ja es va encarregar de dir-nos-ho a tots els gandians fa uns anys: per a vostè 1.000 euros són una merda. Però per a Isabel i per a molts altres autònoms i xicotets empresaris, 1.000 euros són molts diners. 1.000 euros poden ser el motiu de tancar una empresa xicoteta, o d’acomiadar a un treballador, o de retardar-se en el pagament de la nòmina. 1.000 euros poden suposar no poder pagar la llum o l’aigua, provocant les molèsties d’un tall dels serveis per no pagar. 1.000 euros són molts diners per a una persona que, cada matí, es desperta a les 6 per tal d’obrir la persiana del seu negoci i treure’l endavant.

I sap per què Isabel, tot i que vostè no li paga, ha continuat portant el periòdic diàriament? Perquè és una persona responsable i havia adquirit un compromís amb aquest Ajuntament. Per això, vostè, senyor Torró, és indigne d’haver sigut l’alcalde d’esta ciutat. Vostè i el seu equip de pocavergonyes que li ho van permetre i van aplaudir totes i cadascuna de les seues decisions.

Perquè vostè, senyor Torró, vostè i el seu govern no pagaven ni la premsa que rebia aquest Ajuntament cada dia. Ni la premsa, ni la llum, ni el telèfon, ni les bombilles que li havien canviat, ni les reparacions dels ascensors, ni els bitllets de tren dels viatges que ha fet a Madrid, ni el lloguer d’un edifici públic, ni els acomiadaments de treballadors públics, ni les rendes garantides, ni les activitats que es fan a la platja en estiu, ni res de res.

Perquè vostès s’han finançat les festes i els saraos de manera irregular i irresponsable. Vostès, després de pujar impostos i demanar crèdits per a pagar el deute amb els proveïdors en dos ocasions, han seguit sense pagar ni a proveïdors ni a bancs ni a ningú. I s’han gastat els diners dels gandians en pagar els concerts, les polèmiques compres d’edificis i, com no, l’abultadíssima nòmina de les més de 150 persones que vostès van endollar a través de l’empresa pública i altres empreses externes.

Les cares dels regidors de les dues bancades del plenari reflexa com entenen uns i altres la política: Torró continua burlant-se de Gandia.
Torró continua burlant-se de Gandia.

Això sí, mentre tant, i tot i que no pagava a ningú, vostè ha anat per ahi prometent, presentant fum i aparaulant festes, perquè d’això en sap molt. Ara bé, no ho feia amb els seus diners, sinó amb els diners de tots els gandians. Perquè així, quan arribat el moment no pagara, a qui buscarien seria a l’Ajuntament de Gandia, i qui ho pagarien serien els gandians, a qui durant anys ha tingut vostè enganyats.

I ara que hi ha un nou govern, ens trobem amb el més absolut dels desastres. Gent a la que li deu diners; gent a la que li va prometre coses que sabia que no podia pagar. I llig la premsa estos dies i pense: com hem pogut arribar fins ací? Impagaments durant un any de factures de la llum, del telèfon, de la recollida del femMés de 5.000 advertències de l’Interventor per operacions il·legals. Una situació que vostè ha provocat, pervertint l’ordre de pagament de factures i no pagant les obligacions als bancs. I és aquesta situació la que també ha de patir el nou govern, amb el risc, a més, de que vostès ara, a l’altre costat, siguen tan miserables i ens acusen de fer el mateix que vostès, tal i com va passar ahir.

Perquè, no sóc jo la culpable de rebre un reparo de l’interventor per pagar la nòmina dels treballadors de l’Ajuntament de Gandia. No senyor Torró, torna a ser culpa seua, però qui haurà de carregar amb les conseqüències haurà de ser el nou govern, clar.

Amb tot aquest maremàgnum de mala gestió, entenc perfectament que vostè isca als mitjans de comunicació i diga que té vergonya. Clar que té vergonya!!! Jo també la tindria si haguera arruïnat la ciutat com vostè ho ha fet. Jo també la tindria si no pagara absolutament a ningú i pel carrer em digueren: Torró, paga tot el que deus. Clar que té vergonya, senyor Torró. Jo també la tindria si els ciutadans descobriren que mentre no he pagat a ningú, ni tan se val les rentes garantides, aquest Ajuntament ha compromès 200.000 euros per a un concert, 40.000 euros per a una correguda de bous, o s’ha gastat més de 700.000 euros en una revistaJo, senyor Torró, també tindria vergonya.

Mire, sap quina és la diferència entre este govern i el que vostè presidia? Jo li ho explicaré. Hui, des d’ara mateix, i només acabem el plenari i s’aprove el Pla d’Ajust, aquest govern compareixerà davant la ciutadania i demanarà disculpes pel que acabem de fer. Perquè no ens agrada esta pujada d’impostos, perquè no ens agraden les retallades en serveis, i perquè pensem que no és just que els ciutadans paguen per les negastes decisions del govern del PP. Nosaltres, com deia, demanarem disculpes.

Demanaran vostès disculpes per ser els culpables d’aquesta situació? Demanaran vostès disculpes als gandians per haver triplicat el deute que van trobar en 2011 quan van arribar a l’Ajuntament? Demanaran disculpes per haver-se gasat els diners dels gandians en festes i saraos mentre altres ciutats han hagut d’apretar-se el cinturó? Demanaran disculpes per haver mentit a la ciutadania en campanya electoral dient-los que este pla estava aprovat sense pujada d’impostos mentre sabia que Montoro li havia dit que no? Demanarà disculpes a Isabel i als milers de proveïdors d’esta casa als quals no els ha pagat tot el que els deu?

Aquest govern, a diferència de l’anterior, VOLEM PAGAR
«Aquest govern, a diferència de l’anterior, VOLEM PAGAR»

Ja li dic jo, senyor Torró, que no ho farà. I per això mateix, el millor que podria fer, tant vostè com el seu equip, que pràcticament en la seua totalitat ostentaven regidories fins fa un mes, el millor que podrien fer, com deia, és no donar lliçons de moral ni de gestió. De moral no perquè no la coneixen, i de gestió tampoc perquè si tot ho gestionen igual com aquest Ajuntament, millor que es dediquen a una altra cosa.

Miren, senyores i senyors del PP. Aquest govern, com ja li he dit i a diferència de l’anterior, VOLEM PAGAR. Volem que els proveïdors cobren el que se’ls deu i volem pagar al dia als proveïdors (i no al cap de 321 dies com ho feia vostè). Però ens trobem amb una important dificultat: no ingressem prou diners per a pagar tot el que vostè ha deixat de pagar, que a hores dara, només comptant amb els proveïdors, ja suma més de 60 milions d’euros.

I per això, per a poder pagar, com que vostè no ha pagat absolutament res, ens toca fer els deures que vostè no va fer la legislatura passada. Perquè mentre altres ciutats estudiaven i feien deures, vostè jugava a ser el mal estudiant que preferia seguir anant de festa i, com se sol dir, el que vinga darrere que apague la llum (o que la pague, millor dit en este cas). I li dic una cosa, senyor Torró: aquest és el primer Pla d’Ajust que es fa en aquest Ajuntament i que compta amb un informe favorable de l’Interventor i, el que és més important, compta amb l’aprovació del seu partit a Madrid, on no només són més responsables que vostès, sinó que saben que ací han estat pagant festes i saraos en comptes de complir amb les seues obligacions. I continuen sent uns irresponsables no donant suport hui a un Pla que servirà per a posar solució al desastre que vostès mateixos han creat.

La conclusió a la que arribe de tot açò és que el govern del PP va viure durant quatre anys en una realitat paral·lela i alternativa a la situació econòmica de l’Ajuntament que gestionaven i de la ciutat que governaven. Gastaven, prometien, regalaven… però mai pagaven. Per a vostès, tot era a un cost zero que ara queda evidenciat que no existia. No només no existia, és que ara Gandia va a començar a pagar el cost zero de l’anterior govern. I ja els avise que el preu a pagar serà molt car.

Això sí, a la ciutadania vull deixar-los ben clara una cosa: farem l’auditoria que vam prometre des de l’inici de la legislatura. Analitzarem minuciosament en què s’ha gastat els nostres diners el govern. I si detectem qualsevol irregularitat, posarem la documentació en mans d’un jutge per tal que es depuren responsabilitats. Perquè açò, senyor Torró, no és responsabilitat dels ciutadans, que en canvi sí que hauran de ser els qui carreguen amb les conseqüències de la seua mala gestió. I per això, són els propis ciutadans els qui ens exigeixen que paguen els responsables. I a totes llums, vostès són els responsables.


blog