Publicat: 20/10/2015

Este dissabte 24 d’octubre, la solidaritat està convocada al Parc Sant Pere. No organitza ni convida l’Ajuntament ni cap ONG, ni tant si vol, cap associació. Ahí radica la novetat d’esta iniciativa. La Festa Solidària en benefici dels refugiats sirians és la idea d’unes poquetes persones que, a base de molt de treball i contagiant la seua il·lusió, han aconseguit comboiar a moltíssima altra gent i col·lectius de la ciutat. Ara ja formen un moviment imparable que, com a única identificació, du el hashtag on ha nascut i que serveix per a vertebrar-los: #RefugiatsBenvingutsGandia i un Grup de Facebook.

Esta fita em condueix a tres reflexions a la qual més positiva:

Refugiats Benvinguts Gandia1. La solidaritat és un motor que, ben engegat, condueix a l’acció col·lectiva. Una constatació que pot sorprendre ara, en temps de crisi econòmica i, segons moltes tesis, també temps de crisi de valors, temps del “cadascú s’apanye”.

2. Esta naixent una nova forma de relacionar-se amb l’administració. Les persones més proactives estan prenent la iniciativa per a involucrar-se en la societat i canviar o millorar les qüestions que no els agraden. Les institucions haurem de posar-nos també ja a reflexionar sobre el nostre mecanisme lent que tantes vegades suposa un llast per als emprenedors. Caldrà que ens posem les piles per buscar noves maneres de governar amb la gent.

3. Gandia és solidària. En només un mes de vida, el moviment #RefugiatsBenvingutsGandia ha sumat adhesions de col·lectius i persones de molt diversa ideologia que saben posar-se d’acord davant d’una causa justa. Un exemple d’esta cohesió és l’última intervenció del vídeo promocional de la Festa: representants de tots els partits polítics de l’Ajuntament, somrients i units per a donar la benvinguda a les persones refugiades que preveu acollir Gandia. Una imatge difícil d’aconseguir i que ha estat mèrit d’uns joves estudiants del Campus de Gandia, entitat que també forma part d’esta onada de solidaritat.

Per tot açò, només em resta agrair i expressar el meu reconeixement a totes les persones que, amb esta iniciativa, ens feu recuperar l’optimisme en una societat millor. Gràcies! Ens vegem el dissabte per a dir ben fort: Marhaba!

blog