Publicat: 28/04/2017

El Festival Internacional de Curtmetratges d’Animació Cortoons obri la Capitalitat Cultural de Gandia i suposa el tret d’eixida a tot un ventall de concerts, exposicions, representacions teatrals, activitats literàries, projeccions cinematogràfiques, etcètera, que hem programat, amb aquest motiu, des de hui fins a la primavera de 2018.

Aquest festival ha començat amb èxit, atés que s’hi han presentat més de mil curtmetratges procedents de 80 països diferents i tots d’una qualitat màxima. Aquests dies podrem veure els 90 treballs seleccionats que competiran. Podrem admirar en Cortoons els diferents estils, gèneres i tècniques d’animació: del 3D al Stop-motion, passant per la plastilina, els puppets (marionetes), el cuc-out (animació amb retalls), el disseny animat o el VFX (efectes visuals).

Cortoons. Gandia vol ser també capital espanyola del cinema d'animació.

CINEMA D’ANIMACIÓ PER EXPRESSAR EL QUE PASSA AL MÓN

Molts d’aquests documents audiovisuals manifesten, segons va dir, fa uns dies, el director artístic del festival, Alessandro d’Urso, la realitat social del món més enllà de l’element artístic. És a dir, superen la barrera de l’art per a expressar allò que està passant en el món. I els curts també permeten que molta gent que no està en la indústria puga donar a conéixer la seua vena artística.

L’artista independent Bill Plympton, que va ser candidat a l’Òscar al millor curtmetratge animat per la seua obra Your Face, i que el vam tindre ací l’any passat, sempre ha defés que es pot fer bona animació sense la mediació de la indústria de Hollywood. Una argumentació que podrem comprovar aquests dies, ací, a Gandia.

Cortoons. Gandia vol ser també capital espanyola del cinema d'animació.

Els curtmetratges posen a prova l’originalitat i la capacitat del director, ja que, en poc de temps, han de contar una història que atrape l’espectador. A més a més, permeten al director apartar-se dels cànons clàssics de la cinematografia, desenvolupar lliurement la seua creativitat i donar impuls a nous paradigmes visuals.

FESTIVALS COM CORTOONS LI DONEN PES AL CURTMETRATGE

No obstant això, segons diuen els experts, un dels problemes que continuen tenint els curtmetratges és l’absència d’un mercat definit per als seus productes. Els circuits comercials d’exhibició encara són escassos i moltes vegades el gènere queda relegat a ser la forma que troben els nous directors de practicar la seua tècnica. Afortunadament, en els últims anys estan proliferant els festivals, com el Cortoons de Gandia, certàmens i concursos que li donen pes als curtmetratges.

Cortoons. Gandia vol ser també capital espanyola del cinema d'animació.

GANDIA VOL SER CAPITAL ESPANYOLA DEL CINEMA D’ANIMACIÓ

Gandia ja és Capital Cultural Valenciana, però no ens volem conformar amb això. També volem ser la capital espanyola de la cinematografia d’animació. En això estem. “Hi ha una gran diferència entre conéixer el camí i recórrer-lo” -ja ho deia Morpheus en la pel·lícula Matrix. Nosaltres sabem el que volem i treballem de valent per arribar a la meta. Gràcies a tots aquells que ens acompanyeu.

Que s’òbriga el teló!

Intervenció en l’acte d’inauguració del XIII Festival Internacional de Curtmetratges d’Animació Cortoons al Palau Ducal.

blog