Publicat: 26/04/2017

És una alegria i un orgull que Gandia haja estat triada com a primera Capital Cultural Valenciana. La Conselleria d’Educació, Investigació Cultura i Esport, i la Generalitat Valenciana han reconegut el nostre potencial com a una ciutat cultural que no sols sent la cultura com a cosa pròpia i identitària sinó que no s’atura en programar esdeveniments culturals i en participar en ells.

Gandia és, indubtablement, una ciutat de referència entre totes les altres ciutats valencianes. Això no sols ve acreditat per la seua història passada, plena de personatges i fets singulars, sinó que se sustenta i descansa hui en dia sobre una realitat econòmica, política, social i cultural potent i de qualitat.

El conseller Vicent Marzà ha destacat la qualitat del projecte presentat per l’Ajuntament de Gandia: “Una proposta realment completa pel que fa a programació cultural i molt meritòria per a convertir-se en la primera Capital Cultural Valenciana al nostre territori durant un any. L’esforç de Gandia mereix un reconeixement ben explícit tenint en compte que el projecte és molt ric i que el consistori manté intacte el seu pressupost en Cultura malgrat haver heretat una situació econòmica nefasta de l’antic govern municipal”.

DIANA MORANT ALCALDESA DE GANDIA

LA ‘CAPELLA SIXTINA’ DEL PALEOLÍTIC

Gandia ja era important en el passat més remot, fa 23.000 anys, quan la Cova del Parpalló es converteix en el santuari del Paleolític Superior, en la ‘Capella Sixtina’ del Paleolític. Al jaciment, s’ha trobat el conjunt més gran d’art moble prehistòric d’Europa: més de 6.000 plaquetes amb representacions simbòliques i d’animals, que representen un dels tresors arqueològics més rellevants de la península Ibèrica.

GANDIA, CIUTAT LITERÀRIA

Però si en l’àmbit estrictament cultural Gandia és reconeguda amb distinció arreu del territori valencià i de tot aquell altre amb qui comparteix sistema lingüístic, és pel seu indiscutible lideratge literari. Ausiàs March, Joanot Martorell, Roís de Corella… són coneguts, reconeguts i estudiats en tot el món i la nostra ciutat pot oferir una proposta singular i interessant per visitar en directe el territori d’aquells clàssics. Tant ha apostat Gandia per aquest reconeixement, que el mateix ajuntament en 2012, va considerar per unanimitat que mereixia el qualificatiu de ‘Ciutat Literària’. I és que Gandia sempre ha mostrat un especial interés en la promoció de la llengua i la dignificació de la literatura dels valencians.

ELS BORJA, UNA FAMÍLIA UNIVERSAL

A aquesta riquesa indubtable i exclusiva, se li’n suma una altra encara més internacional, lligada a la família dels Borja i als seus membres més universals: el duc i Sant Francesc; el Papa Alexandre VI, Maria Enríquez… amb totes les connexions vaticanes i europees que permeteren transformar el ducat de Gandia del Renaixement en una xicoteta cort de riquesa i de cultura lligada al negoci de la canyamel, al poder polític nacional i al mecenatge cultural de l’aleshores considerada la primera casa senyorial valenciana, una de les grans entre els nobles del seu temps.

DIANA MORANT ALCALDESA DE Gandia, Capital Cultural Valenciana

Però tampoc ens hem d’oblidar del Tio de la Porra, el nostre personatge satíric que dóna inici a les festes patronals ni de les Falles, que aglutinen a 23 comissions falleres, ni de la Setmana Santa, ni de la Visitatio Sepulchri, un drama sacro-líric atribuït a Sant Francesc de Borja, per posar altres exemples.

CAPITAL CULTURAL, 365 DIES DE L’ANY

Nosaltres volem una ciutat consumible culturalment els 365 dies de l’any. I estem treballant per a fer de Gandia, com a gran ciutat que és, no sols un centre consumidor de cultura, sinó també productor d’ella, fomentant l’activitat dels creadors de cultura en totes les seues facetes.

En aquests moments, Gandia viu en un clima estable d’expressió cultural. Té una intensa activitat cultural al llarg de l’any, realitzada tant pel departament de Cultura com per les moltes entitats i associacions privades que existeixen a la ciutat.

EL PROJECTE DE CAPITALITAT CULTURAL

El projecte que hem presentat contempla el que ja ve fent de manera estable Gandia en els últims anys però ampliada i enriquida. Una proposta que es planteja des de l’estabilitat i voluntat de permanència i que compta amb la col·laboració i participació dels col·lectius principals de la ciutat, des de les Falles fins a la Setmana Santa, passant per centres educatius i associacions socioculturals de tota mena. Hem estructurat el projecte per estacions:

PRIMAVERA D’ARTS PLÀSTIQUES. Destaquem:

ESTIU D’ARTS MUSICALS

TARDOR D’ARTS LITERÀRIES

HIVERN D’ARTS ESCÈNIQUES I AUDIOVISUALS

Descarrega el dossier de la proposta de la ciutat de Gandia

blog