Publicat: 03/04/2015

Estic vinculat a la Setmana Santa des de sempre. Mon pare n’era un enamorat i li agraeix haver-me transmès eixe entusiasme; recorde que, ja de ben menut, eixíem tots els dies a vore les processons. Vaig començar a desfilar als quatre anys en la Germandat de Sant Pere Apòstol i després vaig entrar a formar part de la Germandat del Crist Jacent de la que mon pare va ser un dels fundadors.

Ara ens trobem en plena Setmana Santa, una festivitat religiosa que es celebra ininterrompudament a Gandia des de 1951. Les 18 germandats, arrelades als barris i esglésies de la ciutat, la converteixen en un dels col·lectius més nombrosos i vertebradors de la ciutat. Alhora és, sense cap dubte, un atractiu turístic afegit per aquells que aprofiten els dies festius per a visitar-nos.Diana Morant i Carlos Penadés a l'encontre entre el Natzareno i la Verge

Els creients vivim amb intensitat i fervor esta setmana que rememora la passió de Crist però, com correspon a un col·lectiu viu i integrat en la societat gandiana, realitzem activitats culturals i solidàries tot l’any. Des de la Junta Major de Germandats s’organitza el festival de bandes de cornetes i tambors, la tamborrada, el concert de Nadal i el de Corpus, concursos de betlems i aparadors comercials nadalencs, el Concurs Nacional de Fotografia de Gandia o l’edició de la revista Passio. Entre les activitats solidàries figuren el Dia del Confrare, el sopar de les Creus de Maig o el Teatre Solidari, on la recaptació es destina íntegrament a l’acció social per a  les persones més desfavorides.

La Setmana Santa gandiana és tradició, devoció i germandat; no sols entre els confrares, sinó també entre aquelles persones a les que podem i tractem d’ajudar. Així ens ho recorda el Papa Francesc: «El govern és no tindre límits per al més gran, però concretar-se en el més menut. Magnanimitat. Tindre projectes grans i portar-los a terme actuant sobre les coses mínimes». Este és un objectiu que compartisc, també com a socialista. Esta es la ideologia amb que m’identifique, em defineix i també em realitza com a persona. Per damunt de les creences religioses o espirituals de cadascú, les tinguem o no, ens mou la voluntat de servei als nostres iguals, a les persones.

Carlos Penadés

Llicenciat en ciències del treball. Integrant de la candidatura dels Socialistes de Gandia.

blog