Publicat: 29/02/2016

Una setmana més acabàrem un diumenge amb les Falles sonant de ben a prop després de la cavalcada infantil d’ahir. I, com de costum, el fred ens va acompanyar en una vesprada festiva on els més menuts lluïren el seu treball dels darrers mesos, preparant les vestimentes, les carrosses i les comparses, tot esperant aconseguir el reconeixement del jurat. Però abans del cap de setmana faller, hem viscut una intensa setmana marcada per la transparència, la participació i les solucions als greus problemes econòmics de l’Ajuntament de Gandia.

cavalcada infantil falles gandia

Dilluns, i complint amb la petició de distints grups polítics, el govern va eixir a donar la cara pel tema de la urbanització del polígon Sanxo Llop. Ho vam fer a una Junta de Portaveus especial dedicada a aquest tema. I ho vam fer perquè no tenim res que amagar. Tot al contrari: les dades, papers i aportacions tècniques demostren que, com diu la dita popular, “sempre parla qui més hauria de callar”. L’anterior govern va ser qui va signar fins a dues pròrrogues per a la finalització de la urbanització i l’anterior govern va ser, també, responsable de la inscripció dels camins del PAI. Com deia, res que amagar, transparència i a seguir treballant.

El mateix dia, i després d’una llarga jornada de treball, va ser un plaer rebre la visita al meu despatx d’un grup d’alumnes de l’IES Maria Enríquez, dels quals ja vos vaig parar en les xarxes socials. Em van realitzar una entrevista dintre d’un treball que estan realitzant per al concurs “El País de los Estudiantes”, organitzat pel periòdic El País i en el qual han de crear un periòdic digital. De nou, molta sort a Marta, Alba, Matías, Aylén, Ausiàs i Iván.

entrevista alumnos maría enríquez
Dimarts, abans d’anar a València a atendre les meues obligacions com a diputada provincial, vaig estar al Centre de Turisme de Gandia, a l’Alqueria del Duc, donant inici a la primera Jornada “Destinació Turística Gandia”, un fòrum de treball professional dirigit als distints sectors empresarials relacionats amb el Turisme i en el qual, de la mà de la Generalitat Valenciana (a través de l’Agència Valenciana de Turisme i el CdT), hem establert tot un seguit de punts febles que cal que treballem i millorem per tal de fer de Gandia una millor destinació turística. Va estar tot un èxit de participació que esperem es repetisca en les properes edicions.

I Jornada de Turisme "Destino Turístico Gandia"
Dimecres va suposar un punt d’inflexió en la setmana per a la gestió econòmica de l’Ajuntament de Gandia. Acompanyada per l’Interventor Municipal i pel regidor d’Economia i Hisenda, Salva Gregori, vaig tenir una reunió a Madrid amb distints responsables de l’ICO (Instituto de Crédito Oficial), amb la finalitat de desbloquejar un préstec d’IPG que dificulta la “normalitat” econòmica i financera de les arques municipals per a aquest exercici de 2016.

Allí ens va acompanyar el Delegat de Govern en la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, just el dia en què es feia públic que Gandia rebrà del govern els poc més de 21 milions d’euros que necessitem per a fer front als pagaments de les obligacions bancàries. Una bona notícia, ja que és la garantia per a aprovar uns pressupostos legals després de 3 anys fora de la legalitat de la mà del PPEl Pla d’Ajust és un esforç i un sacrifici molt durs, sí. Però, com hem dit en diverses ocasions, era una medicina necessària per a posar normalitat al caos econòmic en el qual l’anterior govern del PP havia sumit l’Ajuntament de Gandia. Calia responsabilitat, serietat i coherència.

reunión con hacienda moragues

La situació de Gandia és realment greu, i necessita de gandians que estimem la nostra ciutat i que treballem junts, deixant ideologies polítiques a un costat, per a tirar endavant la situació. Així ho vam entendre PSPV-PSOE, Més Gandia i Ciutadans quan vam elegir canvi en el govern de Gandia. I així ho ha entés també un sector seriós del PP, que des del govern estatal ens estan ajudant a posar les coses un poc més fàcils.

Una llàstima que els responsables de la fallida no se’n facen càrrec d’ella i, tot al contrari, continuen criticant i posant entrebancs a cada solució que arbitra aquest govern. Pujar els impostos no és plat de bon gust, però és l’herència que ens han deixat. I, per això, treballarem per complir amb l’altre factor de l’equació: demanar responsabilitats als gestors responsables de la desfeta.

I si dilluns va ser el dia de la transparència, dijous ho va ser de l’eficiència i de la participació. El primer, perquè vam completar, després de molts mesos de treball, la renovació de l’enllumenat públic de Gandia. Ara ja som una ciutat 100% LED, que estalvia un bon grapat de diners (8,5 milions d’euros en 15 anys) i també d’emissions de CO2 a l’atmosfera (un estalvi equivalent a plantar quasi 300.000 arbres en la ciutat).led gandia

La gestió del concurs públic per al canvi de l’enllumenat va ser de l’anterior govern. Una bona decisió que, per no variar, va estar rodejada de certa polèmica i acompanyada per la recepta “made in” PP: no pagar. En els darrers mesos de govern no van ser capaços de pagar ni un sol euro a l’empresa adjudicatària. Va ser aquest govern qui va posar normalitat i va permetre finalitzar la renovació del sistema d’enllumenat. De nou: responsabilitat.

I la participació va arribar de la mà de la constitució del Consell de Participació Ciutadana, un òrgan on treballarà directament el meu company Nahuel González i on, tal i com demostrarem amb el temps, anem a revolucionar la manera de participar en la vida política i en les decisions per part dels nostres veïns, amb consultes, estudis d’opinió i tenint en compte l’opinió dels gandians. Complim així amb una altra de les àrees fortes per a aquest govern: la participació, que acompanyada per la transparència i l’honestedat, faran d’aquest un govern radicalment diferent de l’anterior.

Consell de Participació Ciutadana Gandia
I amb el cap de setmana faller, esportiu i festiu per als amics de la Casa de Andalucía, que van celebrar el dia de la seua comunitat autònoma, acomiadem una setmana intensa per donar pas a set dies trepidants on, si el seny i el trellat funcionen, podem acabar amb un nou President del Govern. Pedro Sánchez compta amb el suport majoritari de la militància per a fer un govern transversal. És l’única i possible de les solucions per a acabar amb el malson del PP: unió i diàleg entre forces de dreta i d’esquerra. La ciutadania ens demana, amb el seu vot plural, arribar a acords i pactes plurals. A Gandia ho vam aconseguir i no ens va gens malament. Tant de bo a Espanya, Pedro també ho aconseguisca.

blog