Publicat: 02/06/2016

Quan la unió de PSPV-PSOE i Més Gandia arribà al govern un 13 de juny de 2015, Gandia tenia un deute amb entitats bancàries de 250 milions deuros, que suposava 136 milions més que quan va entrar a governar el PP. A més, hi havia un deute a proveïdors de 55 milions, factures de treballs encomanats malgrat saber que no es disposaven de diners per a poder fer-los i pagar-los. La situació en l’empresa pública IPG era també dramàtica. Amb un deute a proveïdors de 16,8 milions, factures als calaixos i una nòmina de treballadors que suposava 300.000 euros mensuals.

Amb aquest ambient pessimista i complicadíssim, el Govern de Gandia va reaccionar com sabem: amb treball i responsabilitat. Vam començar a treballar de valent amb el Departament d’Economia i Hisenda, encapçalat pel seu Interventor, que fins ara no havia supervisat cap de les propostes presentades per Gandia per al Pla d’Ajust -el PP anava per lliure i sense tenir en compte cap veu tècnica ni especialitzada-. I així, vam haver de prendre la decisió més complicada que pot prendre un polític: pujar els impostos i retallar les despeses. Es tracta d’una decisió impopular. Ho sabem i ho sabíem. Però el delicat moment que viu Gandia reclama de polítics valents i responsables.

Prenem decisions pensant en el que necessita Gandia, no en allò que ens dóna o ens lleva vots

Però aquest govern, que sempre ha dit que la prioritat absoluta de la seua gestió són les persones, no anava a quedar-se en la simple aprovació d’una pujada d’impostos, i va encetar negociacions amb la Diputació de València, d’on sóc diputada, i amb la Generalitat Valenciana. I vam aconseguir uns ingressos extraordinaris i uns estalvis (més de 2 milions d’euros) que ens han permès quadrar els que són els pressupostos més difícils i més importants de la història de Gandia.

Uns pressupostos dels quals podem ressaltar cinc qualitats:

1.- SÓN UNS PRESSUPOSTOS LEGALS.

Després de dos pressupostos il·legals, el segon dels quals es va prorrogar en 2015 davant la incapacitat del PP per aprovar-los malgrat la seua majoria absoluta, torna la legalitat a Gandia. Són legals perquè inclouen l’obligatorietat de pagar als bancs allò que se’ls deu, tal i com ha de fer qualsevol família amb deutes financers. La Gandia del PP, per desgràcia, era il·legal i incomplidora, i va trencar relacions amb entitats bancàries i proveïdors. Nosaltres, en 2016 pagarem als bancs 20 milions d’euros.

2.- SÓN UNS PRESSUPOSTOS REALISTES.

No incloem ingressos extraordinaris ni cànons inventats. Ens cenyim al que tenim i no ens inventem diners per a gastar en coses innecessàries. En total, el pressupost comptarà amb ingressos de 134,7 milions d’euros i amb despeses de 117,7 milions d’euros, aconseguint un superàvit de 17 milions d’euros per a reduir deute.

3.- UNS PRESSUPOSTOS RESPONSABLES, AMB PRIORITATS I IGUALITARIS.

Mantenim serveis públics amb una qualitat digna. Són responsables perquè analitzem cada cèntim que gastem, prioritzant en allò que és necessari i beneficiós. A més, hem treballat amb una idea bàsica: la IGUALTAT. Per a nosaltres tenen el mateix tractament els veïns d’una barriada que els d’una altra; els veïns que pertanyen a un col·lectiu determinat o a un altre. Hem repartit els diners de manera dialogada i participada.

4.- SÓN UNS PRESSUPOSTOS PER A REDUIR DEUTE.

Per primera vegada en molts anys, el nou govern reduirà el deute deixat per l’anterior govern. Tant el deute bancari com el deute comercial. El deute amb proveïdors ja s’ha reduït en un 50%. A més, els pressupostos dels propers anys deixaran un superàvit anual de més de 16 milions d’euros, quantitat que en els primers exercicis, es destinarà a acabar de pagar allò que es deu a les empreses que encara no han cobrat per la mala gestió de l’anterior govern.

5.- SÓN UNS PRESSUPOSTOS PER A PAGAR I GENERAR ECONOMIA I TREBALL.

Entenem que pagar pel que es contracta és la millor manera de generar economia i treball a la nostra ciutat. Són moltes les empreses que han hagut de tancar o acomiadar a persones per no haver cobrat allò que l’Ajuntament els devia. L’Ajuntament de Gandia, al llarg d’esta legislatura, serà capaç de pagar les factures dintre dels terminis que marca la llei. I ho podrem fer perquè no contractarem coses que no puguem pagar.

Taula ingressos i despeses pressupostos Gandia 2016
Taula ingressos i despeses pressupostos Gandia 2016

 

GANDIA MEREIX UNA OPORTUNITAT I L’ESFORÇ DE TOTS

L’esforç, com veuran, afecta a tots. Hem fet tot el possible per garantir serveis i mantenir la qualitat de la vida dels gandians, perquè pensem que la ciutadania no pot pagar la mala gestió del govern del PP i perquè pensem també que Gandia mereix una oportunitat.

No podem ni volem tenir una ciutat paralitzada i morta a conseqüència del fals “coste cero” del PP de Torró, Soler, Barber, Gregori i companyia. Creguem en una ciutat que, malgrat les dificultats, torna a alçar-se. Una ciutat que, amb l’esforç de tots, renaix per créixer amb força. Per això, la responsabilitat i l’esforç ha estat compartit. Nosaltres, els polítics, hem sigut els primers en aplicar-nos l’estalvi i les retallades. El cost total de la corporació suposa un estalvi de 575.000 euros anuals, tot i haver tornat a dotar econòmicament i de manera digna a l’oposició.

Aquest govern és el més econòmic de la història de Gandia

Hem retallat dràsticament en personal de confiança, suprimint les contractacions a dit i discrecionals que el PP realitzava, tant des de l’Ajuntament com des de l’empresa pública i altres empreses externes. Hem reduït també el nostre salari i les assignacions als grups municipals.Despeses | Principals estalvis per partidesHem reduït en partides que abans estaven extremadament unflades i que servien per a fer propaganda: Comunicació, Protocol i Alcaldia es redueixen en un 60%. En Comunicació, a més, es pagaven quantitats milionàries des d’IPG. El PP gastava més de 5 milions d’euros en la legislatura. Nosaltres destinarem 80.000 euros cada any.Ingresos | Partides principalsA la ciutadania, per desgràcia, també li demanem un esforç mitjançant una pujada d’impostos. Volem recordar que l’anterior govern va pujar també els impostos més d’un 20%. I malgrat això, el deute es va multiplicar per més del doble i es va deixar de pagar a empreses i associacions. Nosaltres, en canvi, hem tornat a pagar i hem reduït deute en només un any. Així, partides com Serveis Bàsics al ciutadà, Seguretat Ciutadana, Educació o Benestar Social, s’incrementen. Concretament, Serveis Bàsics en un 7,1%, Seguretat Ciutadana en un 22%, Educació en un 4,17% i Benestar Social en un 4,17%. És un increment xicotet però que marca quines són les prioritats d’aquest govern.

Els gandians i les gandianes poden tenir la seguretat que aquest govern gestionarà els seus diners garantint que la ciutat no es paralitze i garantint la igualtat de tots els ciutadans. És el nostre compromís en aquest contracte que signem amb la ciutadania en forma de pressupostos. Uns pressupostos per tornar la decència a Gandia i donar-li una oportunitat.

blog