Publicat: 21/05/2016

Quan fa poc menys d’un any em van proposar ser la diputada provincial del meu partit per la circumscripció de la Safor, vaig acceptar el repte i vaig anunciar que, com a alcaldessa de Gandia que sóc també, anava a dedicar el 90% del meu temps allí a treballar per la meua ciutat i a aconseguir ajudes per a Gandia, per a poder superar amb garanties la complicadíssima situació econòmica de la ciutat.

En aquell moment vaig prendre la decisió, juntament amb altres companys del meu partit, d’acceptar el repte perquè considerem que Gandia, degut a l’especial situació econòmica en que es troba, havia d’estar present al si d’una administració superior com és la Diputació, on es prenen decisions importants que poden condicionar el futur d’una ciutat com Gandia, la tercera més important de la província després de València i Torrent. I és el que he fet des del primer minut com a diputada provincial.

He treballat per Gandia i he tractat d’impregnar en els meus companys de govern, tant del meu partit com del soci a la Diputació, Compromís, de la situació de gravetat extrema i la necessitat d’ajuda per part d’altres administracions que té Gandia. Però el de Gandia, per desgràcia, és un problema que viuen altres governs a altres ciutats valencianes, fins i tot a la Generalitat Valenciana. Governs nous que hem heretat unes arques municipals buides i endeutades després d’anys d’hegemonia del PP amb majories absolutes i una gestió nefasta i malgastadora.

RECUPERACIÓ I RESPONSABILITAT A GANDIA

Als meus companys en la Diputació els he explicat que ací, a la nostra ciutat, durant quatre anys, no hi ha hagut cap gestió, i que els comptes s’han portat de tal manera que el deute va augmentar en més del doble en només quatre anys, passant només en deute bancari de 114 milions a 240 milions.

Diana_Morant_Ajuda_Diputacio

He compartit amb ells que l’herència que el PP li va deixar a Gandia un nivell d’endeutament del 450%, quan el màxim legal és un 110%; amb un deute de més de 310 milions d’euros després d’una legislatura en que no han pagat a entitats bancàries, ni a proveïdors que han treballat per a l’Ajuntament, ni van pagar la llum, ni les factures de les empreses de neteja. Que per no pagar, no van pagar ni la quota al consorci de Bombers de la Diputació, al qual li devem els quatre anys de govern del PP, uns 2 milions d’euros. Els he explicat que de quatre anys de gestió del PP, es van aprovar dos pressupostos il·legals i un d’ells, el segon, es va prorrogar en 2015 perquè ni amb majoria absoluta va ser capaç el PP d’aprovar uns pressupostos que també anaven a ser il·legals.

Però també els vaig explicar que a Gandia, com a altres municipis, hi ha nous governs des del passat mes de maig. Que som governs responsables, transparents i valents. Governs que posem per damunt els interessos de la seua ciutat als interessos electorals dels partits polítics als quals pertanyem; governs capaços de prendre decisions impopulars però que són les correctes per a la seua ciutat. Perquè a Gandia, efectivament, tenim disparades totes les alarmes que mesuren un mal govern en el passat, però també hi ha altres paràmetres, que es poden mesurar, i que constaten el canvi en les polítiques de govern cap a la recuperació i la responsabilitat.

GANDIA ES MEREIX UNS PRESSUPOSTOS DIGNES

A Gandia, per exemple, no hem tingut més remei que fer un esforç gran, molt gran. A Madrid ens van obligar a aprovar un Pla d’Ajust després de dir-nos que a Gandia, ni pujant tots els impostos que es poden pujar, ni retallant tots els serveis que es poden retallar, pot haver-hi viabilitat econòmica. Per a tirar endavant la situació, hem fet un Pla d’Ajust i un Pla Econòmic i Financer que han aprovat el Ministeri d’Hisenda i la Conselleria d’Hisenda, respectivament, i que comporten una forta pujada d’impostos i una retallada considerable en serveis per a la ciutadania.

Però malgrat tot, el govern de la ciutat es resisteix a que Gandia es paralitze. I per això, vaig demanar als meus companys de la Diputació l’ajuda de l’ens provincial, per a Gandia i per a la resta de ciutats que, després de rebre una herència enverinada, estan fent grans esforços per a reconduir la situació econòmica del seu municipi. Una ajuda per tal que tot el pes de l’esforç per a pagar la mala gestió de l’anterior govern no recaiguera només en la ciutadania, i que així la Diputació garantisca uns pressupostos dignes per a Gandia.

Perquè nosaltres estem fent els deures, sí, però per això no permetrem que desapareguen serveis ni ajudes a entitats socials ni a col·lectius de Gandia. No anem a permetre que la mala gestió del govern anterior ens obligue a perdre projectes ni oportunitats tan consolidades a Gandia com la UPG, l’Urbanet, la UNED o moltíssimes altres coses que corrien perill amb un pressupost a pulmó, sense ajuda de la Diputació. Perquè Gandia mereix una oportunitat per a seguir creixent i creant oportunitats després del terratrémol del fals ‘coste cero’ del PP. I recorde que Gandia va votar canvi el passat mes de maig de 2015. Va votar canvi i també va votar per la decència i la responsabilitat en l’Ajuntament de Gandia. I Gandia ho mereix.

ESTALVI EN LA RECAPTACIÓ DELS IMPOSTOS

I ara, després d’aquests mesos de treball, podem presentar la primera de les mesures que hem aprovat des de la Diputació de València per a ajudar a ciutats que, com Gandia, hem rebut eixa herència enverinada i estem fent tots els esforços necessaris per a retornar al camí del trellat, la coherència i la responsabilitat. Aquesta mesura, consisteix en un estalvi considerable per a Gandia en la recaptació dels impostos, que com saben, des de l’anterior legislatura realitza la Diputació de València. Un servei pel qual l’ens provincial es quedava amb un 1% de l’import total que es recapta a la nostra ciutat. Una quantitat que es redueix, passant a quedar-se la Diputació només un 0,225% del que es recapte. Aquest estalvi, aplicat sobre la quantitat que hi ha prevista recaptar dels impostos per a Gandia després de les modificacions dels tributs d’enguany estarà prop dels 300.000 euros aproximadament.

NO TOTS SÓN SOLIDARIS AMB GANDIA. ELS CULPABLES ES VAN ABSTENIR

Malauradament, però, no tots els partits ni tots els polítics són solidaris amb la situació d’Ajuntaments de Gandia. La proposta va comptar amb el suport de tots els grups polítics de la Diputació: PSPV, Compromís, Podemos, Esquerra Unida i Ciudadanos. Només el PP es va abstindre i va mostrar el seu posicionament contrari a la mesura. Curiosament, la seua portaveu, Carmen Contelles, assegurava que, i cite les seues paraules, “No podem premiar als governs manirrotos”. S’oblidava Contelles que al ‘manirroto’ de Gandia el tenia assegut només unes cadires més cap allà.

Diputacion Rescate Gandia

Vull recordar que fa uns dies el mateix Guillermo Barber es burlava de les ajudes que anava a rebre Gandia per part de l’ens provincial. I ens tirava a la cara que mantinguérem el cobrament dels tributs que hem heretat d’ells. Li dic al senyor Barber que, efectivament, no hem tingut més remei que mantenir el cobrament d’impostos amb la Diputació, però ja veu que per a aquest govern progressista, les coses no són iguals, i hem aconseguit per a Gandia allò que vostés, amb totes les seues majories absolutes, no van ser capaços d’aconseguir. A cap ciutat, i menys a Gandia, li agrada “mendigar” molles de pa. A cap ciutat li agrada haver de complir amb mesures asfixiants per a la seua ciutadania. I menys, quan els culpables d’aquesta situació econòmica es burlen ara des de la bancada d’enfront, tant a Gandia com a la Diputació.

Però el que va passar a la Diputació és la prova de que si a Gandia no hi haguera un govern progressista de PSPV-PSOE i Més Gandia, la festa i el ‘coste cero’ continuaria, i Gandia no tindria ni futur ni ajudes de la Diputació. I el que va passar ahir a la Diputació també és la constatació de que si a la Diputació no hi haguera un govern del PSPV-PSOE i Compromís, si continuara el PP a la Diputació, no hi hauria rescat per a Gandia. Perquè Gandia guanya quan el PP perd votacions als plenaris de les institucions, com va passar ahir a València i com passa constantment a Gandia.

Vull avançar-vos que aquesta és la primera d’una sèrie de mesures que en els propers dies anunciarem i que, com aquesta, ajudaran a Gandia a estalviar diners. O suposaran, en altres casos, injeccions econòmiques que permetran quadrar els números per tal que Gandia tinga uns pressupostos dignes.

blog